Francuska odaje poštu glumačkoj legendi Žan Pol Belmondu :: Semberija INFO ::

 

Francuska odaje poštu glumačkoj legendi Žan Pol Belmondu


PARIZ - Francuska se danas opraszsta od glumačke legende Žan Pol Belmonda svečanom ceremonijom koju predvodi predsjednik Emanuel Makron.

Omaž zvijezdi francuskog filmskog Novog talasa, odslikava njegovu istaknutu ulogu u francuskom kulturnom svijetu i u dnevnim sobama, gdje su se porodice okupljale kako bi gledale njegove filmove, prenosi AP.


Belmondo, koji se proslavio ulogom "Do posljednjeg daha" reditelja Žana Lika Godara iz 1960. godine, umro je u nedjelju u 88. godini, a predsjednik Emanuel Makron poručio je da je Francuska izgubila "nacionalno blago".

Belmondova karijera trajala je pola vijeka, pojavljivao se u više od 80 filmova i radio sa raznim velikim francuskim rediteljima.

Zbog načina na koji je igrao, kritičari su ga prozvali francuskim Džejmsom Dinom.

Harizmatični glumac kasnije je tokom karijere napustio industriju umjetničkih filmova i postao visoko pozicioniran u komercijalnim filmovima u Francuskoj, a najviše se pojavljivao u komedijama i akcionim filmovima.

Filmski debi ostvario je ulogom u filmu "On FootOn Foot, On Horse On Wheels " 1957. godine, ali je scena u kojoj se on pojavio bila isečena iz filma, da bi potom imao ulogu u filmu "A Dog, a Mouse, and a Sputnik" (1958).

Prvu glavnu ulogu dobio je 1958. godine u filmu "Les Copains du dimanche ", a u istom periodu je ostvario značajan uspeh i u filmu "Oscar" (1958).

Njegova uloga u filmu "Breathless" Žan-Lika Godara donijela mu je priznanje kao jednom od najznačajnijih glumaca francuskog "novog talasa" na globalnom nivou.

Privatna sahrana Belmonda planirana je u petak.


​Tanjug / Glas Srpske