Preminuo Čarli Vots, bubnjar Rolingstonsa :: Semberija INFO ::

 

Preminuo Čarli Vots, bubnjar Rolingstonsa


Skoro 60 godina sjedio je za bubnjevima Rolingstonsa. Umro je dva mjeseca nakon što je napunio 80 godina. Bez njega možda odavno ne bi bilo Stonsa.

Upravo je bio počeo da razmišlja o penziji. „Ne znam šta drugi misle, ali ne bih imao ništa protiv da Rolingstonsi kažu - vrijeme je", rekao je bubnjar Stonsa povodom svog 80. rođendana u junu ove godine. Međutim, priznao je da uopšte ne bi znao šta bi radio, ako bi to zaista bio kraj.



Ali, nije mogao ni da pretpostavi tako brz kraj Rolingstonsa: Čarli Vots je umro 24. avgusta 2021. u krugu porodice u jednoj londonskoj bolnici. „Čarli je bio cijenjen suprug, otac i deda, a kao član Rolingstonsa jedan od najvećih bubnjara njegove generacije", objavio je portparol Stonsa.

Kolega iz benda Mik Džeger postavio je za oproštaj fotografiju na kojoj je nasmijani Vots, a Kejt Ričard tvitovao je fotografiju bubnjeva sa okačenom tablom na kojoj piše ,,zatvoreno“.

Skoro 60 godina Čarli Vots davao je ritam jednom od najvećih bendova u muzičkoj istoriji. Bez njega vjerovatno već odavno ne bi bilo Rolingstonsa. Istančanim diplomatskim instiktom uvijek iznova je uspijevao da dozove pameti svađalački raspoložene Mika Džegera i Kejta Ričardsa.

Kejt Ričards je želio Votsa za bubnjara

Čarls Čarli Robert Vots rođen je 2. juna 1941. u Kingsberiju, današnjem kvartu Londona. Sin vozača kamiona studirao je umjetnost i grafiku, a u slobodno vrijeme je svirao bubnjeve u bendu Aleksisa Kornera Blus Inkorporejtid. 



Tu je svirao i Mik Džeger i 1969. preminuli gitarista Brajan Džons, koji je 1962. bio takođe jedan od osnivača Rolingstonsa. S obzirom da je Kejt Ričards samo godinu dana kasnije silno želio da Čarli Vots postane član benda, Vots odmah daje otkaz na svom poslu grafičara i pridružuje se Stonsima.

Vots je često bio potcijenjen kao čovjek iz pozadine, u britanskom duhu blago rečeno - uz suve ritmove prepustio je binu svojim kolegama iz benda. „Čarli Vots mi je davao slobodu da sam mogao da letim po sceni", rekao je jednom Kejt Ričards.

Vots je važio za ćutljivog i pristojnog momka, koji je zavisnost od alkohola i droge prevazišao još 1980-ih godina. Dok su mnoge rok zvijezde, među njima i njegove kolege iz benda, dospijevale na naslovnice zbog razuzdanog načina života, Čarli Vots je od 1964. srećno oženjen sa Širli En Šepard. Njih dvoje su živjeli povučeno na selu, gdje je Vots uzgajao punokrvne arapske konje.

Netipičan čovjek rokenrola

Čarli Vots je bio sve što se nije uklapalo u nekadašnji imidž Rolingstonsa. Preferirao je odijela i volio džez - muzički pravac protiv kojeg su se Stonsi pobunili na početku svoje karijere. Kada nije bio sa bendom na turnejama ili u studiju, svirao je bubnjeve u jednom džez bendu. Tamo se osjećao prijatnije nego pod svjetlima pozornice, a dugačke ovacije su mu bile neprijatne.

Zajedno sa Stonsima, Čarli Vots je 1989. ušao u Rokenrol kuću slavnih, a na listi najboljih bubnjara svih vremena rok-magazina „Roling Stone" zauzeo je 12. mjesto.
Godine  2004. dijagnostikovan mu je rak grla. Pobjeđuje bolest nakon dvije operacije, da bi godinu dana kasnije ponovo otišao sa Stonsima na svjetsku turneju.
No, nakon što je te godine još jednom operisan otkazao je američku turneju koja bila planirana za septembar.

​Agencije