Lavrov: Rusija ne želi da vidi vojnike SAD u centralnoj Aziji :: Semberija INFO ::

 

Lavrov: Rusija ne želi da vidi vojnike SAD u centralnoj Aziji


BUDIMPEŠTA - Rusija ne želi da vidi američke vojnike u državama centralne Azije, rekao je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Ne, biću iskren sa vama. Prije svega, imamo zajednički bezbjednosni prostor i na tom prostoru postoje određene obaveze. Mislim o Organizaciji Ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) koja podrazumijeva saglasnost svih saveznika po pitanjima koja se tiču raspoređivanja stranih snaga na njihovoj teritoriji", rekao je Lavrov, odgovarajući na pitanje da li bi Rusija željela da vidi američke vojnike u centralnoj Aziji, prenosi agencija Tass.

Lavrov je objasnio da je glavni razlog nedostatka želje da vidi američke snage u ovom regionu njihova težnja da rasporede dio sopstvenih snaga infrastrukture, naoružanja i vojske, kako bi po potrebi odatle izvodile napad na Avganistan, prenose Nezavisne.

Ministar je dodao da Moskva sumnja da je neka od zemalja Srednje Azije zainteresovana da postane meta razmještajući na svojoj teritoriji američku vojsku koja se povukla iz Avganistana...


​Glas Srpske