Italija ima rekordnih 58 lokaliteta na popisu svjetske baštine :: Semberija INFO ::

 

Italija ima rekordnih 58 lokaliteta na popisu svjetske baštine


Najljepša zemlja na svijetu. Tim je riječima štampa propratila vijest da je UNESKO na svoj popis svjetske baštine uvrstio Đotove freske u Padovi, Montekatini Terme i srednjevjekovne trijemove u Bolonji te na taj način povećao broj italijanskih lokaliteta na ovoj listi na rekordnih 58.

Kako piše La Stampa, Italija sada na popisu ima dva kulturna blaga više od Kine i osam od Njemačke.

Mediji na Apeninima su takođe pozdravili odluku donesenu na 44. sesiji UNESCO-a da Veneciju ne stavi na svoju „crvenu listu“, odnosno popis ugrožene baštine zbog toga što je u minulim godinama postala veliko sidrište turističkih kruzera. Tome je pridonijela nedavna odluka državne Vlade da zabrani prolazak kruzerima kanalom pored Trga Svetog Marka.

Bolonjski trijemovi (trijem u arhitekturi: natkriveni otvoreni prostor s jedne strane naslonjen na zid čija krovna konstrukcija najčešće počiva na stupovima) su prepoznati kao „izvanredan primjer građevinarstva koji ilustruje jednu ili više važnih faza u ljudskoj istoriji“, saopštio je UNESKO.

Najduža natkrivena pješačka staza


Njihova gradnja počela je još u 12. vijeku. Protežu se na oko 40 kilometra u istorijskom centru glavnog grada regije Emilija Romanja. Napravljeni su od drveta, kamena ili betona. Služe kao zaštita od sunca ili kiše (zbog čega se kaže da u Bolonji niko nikad ne nosi kišobran), ali prije svega kao mjesto gdje se ljudi mogu družiti i trgovati.
„Pasamano per San Luka“ se smatra najdužom natkrivenom pješačkom stazom na svijetu. Ova mreža trijemova duga je 3,8 kilometara, ima 664 stupa i vodi od grada do bazilike Madona di San Luka.

„Nevjerovatno zadovoljstvo i veliko priznanje koje nas čini sretnim“, poručio je gradonačelnik Bolonje Virginio Merola ovim povodom, prenosi ,,Koriere dela Sera“.

Na popis UNESKO-ve svjetske baštine uvršten je i cijeli niz likovnih remek-djela iz 14. vijeka koja se čuvaju u Padovi, na sjeveroistoku zemlje. Uz Đotove freske tu su i radovi Menabuoija, Guarienta i Jacopa da Verone.
Montekatini Terme u istoimenom gradiću u Toskani nalazi se u grupi od 11 gradova iz sedam evropskih zemalja (Italija, Češka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Austrija i Belgija) nominiranih za listu svjetske baštine kao “banjski gradovi koji nude izuzetno svjedočanstvo urbane arhitekture i kulturnog pokreta bez presedana”.

Od ranije, Italija na ovom popisu ima cijela istorijska središta nekih gradova, poput Rima, Napulja i Firence, zatim Veneciju i njenu lagunu, arheološka nalazišta poput Pompeja ili živopisnu Obalu Amalfi.

Agencije