Najbolji grad za život ima najjeftiniji javni prevoz u Evropi :: Semberija INFO ::

 

Najbolji grad za život ima najjeftiniji javni prevoz u Evropi


Beč je već desetu godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život, a javni saobraćaj u glavnom gradu Austrije osigurava još bolji kvalitet života.

Sa prelaskom na javni prevoz, svaki putnik može dati svoj doprinos zaštiti klime, ali i uštediti vrijeme i novac.

"Voziti se za samo jedan euro dnevno u jednom glavnom gradu u Evropi još nijedan drugi grad nije uspio kopirati", rekao je Günter Steinbauer, direktor bečkog preduzeća za javni gradski saobraćaj Wiener Linien.

U Berlinu putnici plaćaju 761 euro za godišnju kartu, u Amsterdamu godišnja karta košta 920 eura, a u Londonu čak 1.600 eura.

Bečko preduzeće za javni gradski saobraćaj svojim kampanjama putnicima skreće pažnju na važnost javnog prevoza za očuvanje okoliša.

Oni koji pređu na javni transport "uštede" do 1.500 kg emisije CO2 godišnje, što odgovara uštedi od oko 8,300 kilometara prosječnog automobila i otprilike odgovara zračnoj liniji Beč-Johannesburg.

Statistički gledano, po glavi stanovnika Beč ima 120 kvadratnih metara zelenih površina.

Zahvaljujući javnom prevozu, manje je mjesta za automobile i parking u gradu. Javni prevoz postojeći prostor koristi četiri puta (samo metro čak 20 puta) efikasnije od automobilskog saobraćaja.

Dakle, putovanje podzemnom željeznicom nije samo brzo i praktično, već je dobro i za zelena pluća grada.

Izvor: radiosarajevo.ba/Infobieljina.com