Najveća planetarna smotra sporta počinje u neobičnoj atmosferi: Igre straha i neizvjesnosti :: Semberija INFO ::

 

Najveća planetarna smotra sporta počinje u neobičnoj atmosferi: Igre straha i neizvjesnosti


TOKIO - Ljetne olimpijske igre u Tokiju, 32. po redu, danas će biti zvanično otvorene ceremonijom na kojoj, kao i na samim borilištima, neće biti gledalaca.

Svečanost na Olimpijskom stadionu počeće u 13 časova (BHT) i trajaće tri i po sata. Program ceremonije drži se u tajnosti, a jedino što je izvjesno je da ćemo tokom nje gledati uobičajeni defile sportista iz 204 zemlje.

Igre u Zemlji izlazećeg sunca po mnogo čemu će biti jedinstvene jer se održavaju tokom pandemije virusa korona. U takvom ambijentu pojedini sportisti su već postali žrtve jer im je pozitivan test na virus raspršio snove o medalji.

Koliko god da je “mjehur” bezbjedan i trebalo bi da predstavlja sigurnu teritoriju u prestonici, svakodnevni novi slučajevi infekcije unose i strah i neizvjesnost u olimpijsko selo. Zbog dobrobiti samog sporta i najvažnijeg nadmetanja, možemo se samo nadati da neće biti situacija u kojima će takmičari doći nadomak osvajanja odličja, a potom u “minut do 12” bivati “eliminisani” zbog korone.

Ako gledamo samo sportsku stranu, za gledaoce sa naših prostora među interesantnijim će biti kolektivni sportovi košarka, odbojka, vaterpolo, rukomet i, donekle, fudbal, s obzirom na to da na turniru ne nastupaju najjače reprezentacije.

Naravno, bazični sportovi atletika, plivanje i gimnastika plijeniće pažnju, baš kao i tenis, u kojem Novak Đoković ima priliku da ispiše istoriju i postane prvi muški takmičar sa zlatnim slemom - olimpijskim zlatom i četiri grend slema osvojena u toku iste godine.

A među 11.238 sportista koji bi trebalo da nastupe u Tokiju izdvajaju su mnogi jedinstveni takmičari. U tu grupu svakako spada i 13-godišnja Skaj Braun, najmlađa britanska olimpijka svih vremena, koja će nastupiti u skejtbordu. Skajina priča više je nego inspirativna, pošto se na veliku scenu vratila nakon što je prošle godine na treningu doživjela frakturu lobanje i slomila lijevu ruku. No, to je nije spriječilo da dođe do “svog” Tokija, pošto joj je majka Japanka.

Istoriju će ispisati i novozelandska dizačica tegova Lorel Habard, prva transrodna osoba koja će na stupiti na Olimpijskim igrama. Habard je kao klinac obarao juniorske rekorde u muškoj konkurenciji, a sada je jedan od favorita za zlato u ženskoj kategoriji do 87 kilograma.

U žiži će biti i kenijski maratonac Eliud Kipčoge, jedini čovjek u istoriji najteže atletske discipline koji je trku završio za manje od dva časa. S obzirom na to, očekuje se da i u Tokiju bude jedna od glavnih zvijezda “kraljice sportova”.

A nema sumnje da će svjetla plivačke pozornice biti uperena u Keti Ledecki, Amerikanku koja je u Riju osvojila četiri titule. Ovog puta ima i više ambicije jer je i u konkurenciji dama uvedena disciplina 1.500 metara, što joj otvara šansu da napadne zlatni kvintet.

Skandal za skandalom

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su režisera ceremonije otvaranja Kentara Kobajašija zbog šale o holokaustu izrečene još 1998. godine. Predsjednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu iskoristio izraz “Hajde da se igramo holokausta”.

- Duboko se izvinjavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja - kazala je Hašimoto.

Početkom sedmice kompozitor koji je radio na ceremoniji otvaranja Keigo Ojamada morao je da podnese ostavku nakon što su se na društvenim mrežama pojavili navodi da je u djetinjstvu maltretirao školske drugove.

​Glas Srpske