DELTA VARIJANTA MOGLA BI DA UPROPASTI LjETO :: Semberija INFO ::

 

DELTA VARIJANTA MOGLA BI DA UPROPASTI LjETO


Veoma zarazna delta varijanta virusa korona sada čini oko 40 odsto novih slučajeva infekcije u Francuskoj, rekao je danas portparol Vlade Gabrijel Atal.

Atal je rekao da je najbolji način da se pobijedi virus nastaviti vakcinaciju, čime će se izbjeći oštre mjere restrikcije i zatvaranja. On je apelovao da se svi građani vakcinišu.

Udio ove varijante udvostručio se u protekle tri sedmice. Prve sedmice udio delta varijante iznosio je 10 odsto, naredne 20 i prošle sedmice 40 odsto.

- Ova varijanta je opasna i brza i gdje god da se pojavi može da upropasti ljeto - rekao je Atal novinarima.
Atal je rekao da se situacija pogoršava u 11 velikih urbanih sredina, a posebno u
regionu Il-de-Frans u kome se nalazi Pariz.

Stopa infekcije u Parizu udvostručila se za proteklih sedam dana.

- Dobijamo sve više zabrinjavajućih signala i mogli bismo da vidimo isti razvoj situacije kao u nekim susjednim zemljama - rekao je on.

Ministri će se sastati u ponedjeljak, 12. jula, kako bi razgovarali o prijetnji koju predstavlja četvrti talas, rekao je Atal, dodajući da Vlada razmatra sve opcije, uključujući obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika.

- Ne želim da stigmatizujem nijednu profesiju. Vakcinacija nije kazna, već šansa. Želim da o tome razgovaramo bez strasti, smireno - rekao je ministar zdravlja Olivije Veran na sastanku sa predstavnicima zdravstvenih radnika
 
(SRNA)