DANI KULTURE SRPSKE U RUSIJI DO 8. JULA :: Semberija INFO ::

 

DANI KULTURE SRPSKE U RUSIJI DO 8. JULA


Dani kulture Republike Srpske održavaju se u Rusiji od danas do 8. jula u organizaciji Imperatorskog palestinskog pravoslavnog društva, izjavio je Srni predsjednik ovog udruženja Miladin Mitrović.

On je rekao da delegaciju Vlade Republike Srpske na ovoj kulturnoj manifestaciji predvode ministari energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović.

Mitrović, koji je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve, rekao da je ovom prilikom organizovana posjeta gradovima Moskva i Nižnji Novgorod, te čitav niz kulturnih manifestacija.

Kulturni program će predvoditi Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo"koje će nastupiti u Moskvi, Nižnjem Novgorodu, Prvomajsku, te u katedralnoj crkvi u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi sa repertoarom srpskih narodnih duhovnih i crkvenih pjesama.

On je naveo da će ovom prilikom biti organizovana i prezentacija knjige dječijih pjesama ministra Milunovića, koja je prevedena na ruski jezik.

Mitrović je najavio da će Đokić u okviru ove manifestacije imati sastanke sa gubernatorom Nižnjeg Novgoroda, predsjednikom Skupštine, predstavnicima Vlade, te Njegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom nižnjenovgorodskim.

- Ova manifestacija je poklon građana Republike Srpske Nižnjem Novgorodu, koji ove godine obilježava jubilej - osam vijekova postojanja - istakao je Mitrović.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boraviće u posjeti Ruskoj Federaciji od sutra do četvrtka, 8. jula.

Đokić će prisustvovati Sajmu privrede Inoprom-2021 u Jekaterinburgu i sastati se sa predstavnicima Privredne komore Nižnjeg Novgoroda, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović izjavio je Srni da će se tokom posjete Ruskoj Federaciji sastati sa ruskim veteranskim udruženjem proisteklim iz odbrambeno-otadžbinskog rata i sa udruženjima koja gaje antifašističku tradiciju.

Milunović, koji od danas do utorka, 6. jula, boravi u zvaničnoj posjeti Rusiji, podsjetio je u izjavi Srni da će posjetiti gradove Nižnji Novgorod i Moskvu i uručiti priznanje Medalja zasluga za narod porodicama 28 poginulih ruskih dobrovoljaca.
 
(SRNA)