EMA: Odobrenje za Sputnjik V tek u septembru? :: Semberija INFO ::

 

EMA: Odobrenje za Sputnjik V tek u septembru?


Фото - Танјуг / АП
AMSTERDAM - Odobrenje za vakcinu Sputnjik V u Evropskoj uniji biće odloženo, jer je rok za predavanje dodatnih podataka probijen, izjavile su Rojtersu dvije osobe upoznate sa tom temom, a čime se, inače, umanjuju šanse EU u borbi protiv pandemije.

Jedan od izvora, koji je član njemačke vlade, rekao je da će neuspjeh u dostavljanju neophodnih kliničkih podataka Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) odložiti odluku evropskog bloka najranije do septembra.

"Odobrenje Sputnjika V će biti najvjerovatnije pomjereno do septembra, a možda i do kraja godine", izjavio je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Očekivalo se da EMA završi reviziju Sputnjika V do kraja maja ili juna.

Drugi izvor je kazao da je 10. juna probijen rok za dostavljanje dokumentacije i da je proizvođač ruski Institut Gamaleja navodno poručio da će poslati dokumentaciju sljedeće nedjelje ili najkasnije do kraja mjeseca.

Ruski direktni investicioni fond, koji se bavi marketingom vakcine, kaže da je revizija EMA u toku.

"Sve informacije o Sputnjiku V i kliničkim testovima su predate jednoj od službi EMA i revizija je završena i poslata šefovima Evropske agencije za lijekove", izjavili su iz RDIF.

Tanjug / Nezavisne