NATO: Zajednički odgovor i na napade u svemiru :: Semberija INFO ::

 

NATO: Zajednički odgovor i na napade u svemiru


BRISEL - Lideri NATO-a će danas proširiti primjenu klauzule o kolektivnoj odgovornosti, odnosno člana 5. osnivačkog ugovora NATO „svi za jednog, jedan za sve“, kako bi članice Alijanse bile spremne da odgovore i na napade u svemiru, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Član 5. osnivačkog ugovora NATO-a kaže da će se napad na bilo kojeg od 30 saveznika smatrati napadom na sve njih.

Do sada se to primjenjivalo samo na tradicionalnije vojne napade na kopnu, moru ili u vazduhu, a od nedavno i u sajber prostoru, prenosi agencija AP.

-Na ovom samitu ćemo jasno reći da, naravno, svaki napad na svemirske kapacitete, poput satelita i slično, ili napadi iz svemira, mogu aktivirati član 5. - rekao je Stoltenberg.

Oko Zemlje kruži gotovo 2.000 satelita, a sa više od polovine upravljaju članice NATO-a, pokrivajući gotovo sve - od mobilnih telefona i bankarskih usluga do vremenskih prognoza.

Vojni komandanti se oslanjaju na neke od njih za navigaciju, komunikaciju i razmjenu obavještajnih podataka.

U decembru 2019. godine, lideri NATO proglasili su svemir petim domenom operacija Alijanse, nakon kopna, mora, vazduha i sajber prostora.

Mnoge zemlje članice zabrinute su zbog, kako kažu, „sve agresivnijeg ponašanja Kine i Rusije u svemiru“, navodi AP.

Oko 80 zemalja ima satelite, a na tom polju se pojavljuje i sve više privatnih kompanija.

Osamdesetih godina prošlog vijeka, samo je dio NATO-ovih komunikacija bio putem satelita, a danas je to najmanje 40 odsto.

Klauzula o kolektivnoj odbrani NATO-a aktivirana je samo jednom, kada su se članice okupile iza SAD nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Tanjug / Glas Srpske