SAD proširuju sankcije za pojedince sa zapadnog Balkana :: Semberija INFO ::

 

SAD proširuju sankcije za pojedince sa zapadnog Balkana


VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden potpisao je izvršno naređenje o dodatnim sankcijama protiv vlasti i pojedinaca koji ugrožavaju mir, bezbjednost, stabilnost ili teritorijalni integritet bili kog područja ili države na zapadnom Balkanu, saopštila je Bijela kuća.

U saopštenju se navodi da se sankcije odnose i na one koji su saučesnici u ovakvim postupcima ili su direktno ili indrektno umiješani u kršenja ljudskih prava na zapadnom Balkanu.

Bajdenovim naređenjem „prošireni si određeni kriterijumi, poput izazova kakve predstavlja korupcija, kao i ostala djela koja opstruišu ključne institucije i međunarodne sporazume“.

- Korupcija nanosi štetu ekonomskom rastu, olakšava organizovani kriminal i potkopava povjerenje u demokratske procese. Ove snage otvaraju vrata našim strateškim protivnicima da potkopavaju demokratiju, koče napredak prema efikasnom i odgovornom upravljanju i sprečavaju da region zapadnog Balkana postigne punu integraciju u transatlantske institucije - navodi Bijela kuća.

U tekstu se napominje da takva djela predstavljaju „izuzetnu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD“.
Bajdenovim ukazom naglašava se trajna posvećenost SAD primjeni poslijeratnih sporazuma i radu institucija uspostavljenih nakon raspada bivše SFRJ, dodaje Bijela kuća.

Ovom odlukom „povećana je sposobnost“ da se djeluje protiv onih koji opstruišu ili ugrožavaju primjenu bilo kog sporazuma iz domena regionalne bezbjednosti, mira, saradnje ili uzajamnog priznanja, kao i okvira mehanizma za odgovornost na zapadnom Balkanu.

Napomenuto je da u geografskom smislu izraz zapadni Balkan obuhvata teritoriju bivše SFRJ i Albanije.
Bajdenovom odlukom u SAD se blokira sva imovina ili interesi osoba koje su predmet sankcija, a američkim državljanima je zabranjena saradnja sa takvim licima. Sankcionisanima nije dozvoljen ulazak u SAD niti će moći da dobiju američku vizu.

- Osiguravanje bezbjednosti i političke stabilnosti Zapadnog Balkana je konzistentno sa posvećenošću Bajdenove administracije razvoju ključnih američkih interesa iz oblasti nacionalne bezbjednosti, uključujući zaštitu demokratskih institucija - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da će Ministarstvo finansija i Stejt department „nastaviti da osvježavaju listu pojedinaca koji su predmet sankcija prema ovom naređenju“.

Američki državne sekretar Entoni Blinken izjavio je povodom uredbe Bajdena, da su SAD posvećene tome da obezbijede stabilnost i bezbjednost tog regiona, što bi omogućilo državama u regionu „da ispune svoj potencijal kao slobodne i prosperitetne demokratije“.

-Korupcija nanosi direktnu štetu spoljnoj politici, nacionalnoj bezbjednosti i ekonomskom zdravlju SAD i naših saveznika i partnera. Zato smo rešeni da promovišemo odgovornost i da se borimo protiv nekažnjivosti onih koji su umešani u značajnu korupciju na zapadnom Balkanu i širom svijeta - naglasio je Blinken.

Srna / Tanjug / Glas Srpske