Haos u Jerusalimu: Neredi i hapšenja na Dan grada :: Semberija INFO ::

 

Haos u Jerusalimu: Neredi i hapšenja na Dan grada


Фото - Танјуг / АП
JERUSALIM - Novi sukobi izbili su između Palestinaca i izraelske policije u području Hramovne gore u Jerusalimu, na mjestu gdje se nalazi džamija Al Aksa, uoči planiranog jevrejskog nacionalističkog marša.

Palestinci su bacali kamenje na izraelsku policiju, koja je odgovorila šok-bombama, prema izvještajima.

Stotine Palestinaca i više od 20 pripadnika izraelske policije povrijeđeno je u sukobima tokom protekla tri dana, a postojala je opravdana bojazan da će još više nasilja izbiti tokom godišnjeg marša za Dan Jerusalima, što se, na kraju, i desilo.

Danom Jerusalima obilježava se izraelsko osvajanje Istočnog Jerusalima, doma Starog grada i njegovih svetih mjesta, tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine. Obično se obilježava paradom, tokom koje izraelski nacionalisti šetaju muslimanskim oblastima i mašu zastavama kako bi potvrdili izraelske pretenzije na sporno područje.

Mnogi Palestinci to smatraju namjernom provokacijom, jer tvrdokorni izraelski nacionalisti, koje prati policija, marširaju kroz Kapiju Damask u Starom gradu i kroz muslimansku četvrt do Zapadnog zida, najsvetijeg mjesta gdje se Jevreji mole, prenosi BBC.

Najnovije nasilje uslijedilo je nakon mjesec dana tenzija u obližnjem naselju, gdje jevrejski naseljenici pokušavaju da izbace na desetine Palestinaca iz domova.

Posljednji sukobi izbili su ispred kompleksa džamije Al Aksa, koja je treće najsvetije mjesto u islamu, a Jevreji ga poštuju kao svoje najsvetije mjesto, gdje su stajala oba biblijska hrama.

Susjedni Jordan, čuvar muslimanskih svetišta u istočnom Jerusalimu, osudio je postupke izraelskih snaga bezbjednosti. SAD, EU, Rusija i UN izrazili su zabrinutost zbog porasta nasilja, pozivajući sve strane na uzdržanost.

Podsjetimo, tenzije su eskalirale od početka svetog muslimanskog mjeseca ramazana sredinom aprila nizom događaja koji su pokrenuli nemire.

Kako je počeo ramazan, svake noći bilježeni su sukobi između policije i Palestinaca, koji su protestovali protiv sigurnosnih barijera ispred Damaskih kapija, što ih je spriječilo da se tamo okupe tokom večeri.

Inače, sudbina Istočnog Jerusalima nalazi se u srcu izraelsko-palestinskog konflikta, a obje strane tvrde da imaju pravo na njega. Izrael je 1980. godine efektivno anektirao Istočni Jerusalim, potez koji nije prepoznala velika većina međunarodne zajednice, i smatra čitav grad svojom prijestonicom, prenosi BBC. Palestinci tvrde da je Istočni Jerusalim buduća prijestonica nezavisne države kojoj se nadaju.

​Agencije