Ajfelov toranj: 132 godine postojanja :: Semberija INFO ::

 

Ajfelov toranj: 132 godine postojanja


Jedan od simbola Pariza, Ajfelov toranj, otvoren je za posjetioce šestog maja 1889. godine. Glasoviti toranj, kog je konstruisao inženjer Gustav Ajfel, zapravo je izgrađen kako bi poslužio kao luk na ulazu u prostor Velike svjetske izložbe u Parizu te godine. 

Prvo je bio zamišljen kao privremena konstrukcija, koju bi se moglo rastaviti i ukloniti nakon nekog vremena. Ipak, izazvao je takav interes javnosti da je do danas trajno ostao na svom izvornom mjestu.

Sam toranj je građen dvije godine pri čemu je bilo zaposleno 300 radnika. Toranj je sklopljen od 18.038 komada željeza pomoću 2 i po miliona zakovica. Visok je 300 metara, a uključujući antenu visine 20,75 metara, građevina je visoka 320,75 metara.

Velika svjetska izložba održana je u godini u kojoj je slavljena 100. godišnjica početka Francuske revolucije. Izložba je predstavljala značajan međunarodni događaj, kakvi su bili popularni u drugoj polovini 19. vijeka. Iz velikih svjetskih izložbi nastala je tradicija održavanja EKSPO-a, koja se zadržala do danas.

Ajfelov toranj nije bio otvoren istovremeno kad i izložba, nego nekoliko dana kasnije. U trenutku službenog otvaranja još nisu bili ni dovršeni liftovi, tako da su prvi posjetioci do gornjih dijelova tornja mogli doći samo stepenicama. Veliku svjetsku izložbu posjetilo je tokom manje od šest mjeseci, koliko je trajala, više od 28.000.000 posjetilaca. Tokom te izložbe Ajfelov toranj posjetilo je i mnogo uglednih osoba, uključujući Tomasa Edisona, Saru Bernar i Bufalo Bila, čija je predstava na temu Divljeg zapada bila sastavni dio izložbe. Sam konstruktor Gustav Ajfel  imao je apartman na vrhu tornja gdje je ugostio Edisona.

​Agencije