Blagodatni oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu :: Semberija INFO ::

 

Blagodatni oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu


JERUSALIM - Blagodatni oganj se pojavio u Hramu Groba Gospodnjeg u Jerusalimu, a patrijarh jerusalimski Teofil III razdijelio ga je sveštenicima Grčke crkve i predstavnicima drugih konfesija, prenosi Sputnjik.

Blagodatni oganj simbolizuje nerukotvorenu svetlost Vaskrsenja Hristova, o kojoj je govorio još apostol Petar, i smatra se svetinjom. Pojava Blagodatnog ognja uoči pravoslavnog praznika Vaskrs, koju prate molitve pravoslavnog patrijarha, sveštenstva i hiljada vernika, i dalje se smatra „čudom silaska Blagodatnog ognja“.

U skladu sa hiljadugodišnjom tradicijom, svetinju će dobiti predstavnici 11 zemalja. One su poslale avione u Izrael kojima će Blagodatni oganj stići u njihove zemlje – Kipar, Bugarsku, Belorusiju, Moldaviju, Ukrajinu, Rusiju, Rumuniju, Grčku, Gruziju, Poljsku i Kazahstan.

Predstavnici delegacije Fondacije Andreja Prvozvanog na čelu sa predsednikom saveta fonda Vladimirom Jakunjinom čekaće oganj na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu. Oni će donijeti lampu sa Blagodatnim ognjem u Moskvu na večernju vaskršnju liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja, koju će služiti patrijarh Kiril.

Pravoslavni hrišćani okupili su se danas kod crkve Svetog groba u Jerusalimu da bi prisustvovali obredu priziva svetog ognja, koji se tradicionalno održava na Veliku subotu, dan pred Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, javlja Tanjug.

Broj vjernika ove godine daleko je veći nego prošle, jer su ublažene antiepidemijske restriktivne mere vjlade Izraela, javlja Rojters.

Obred priziva blagodatnog ognja simbolizuje vaskrsnuće Isusa Hrista i predstavlja jedan od najživopisnijih događaja u pravoslavnoj uskršnjoj tradiciji.

Obred u Crkvi Svetog groba tradicionalno je svake godine okupljao desetine hiljada vernika na mestu za koje se veruje da je pre 2.000 godina bilo grob Isusa Hrista.

Ovogodišnje proslave vjerskih praznika hrišćana, Jevreja i muslimana protiču u sjenci tragedije, pošto je cuheo Izrael u žalosti zbog pogibije 45 jevrejskih hodočasnika u stampedu tokom vjerskog festivala na sjeveru Izraela.

-Prošla godina bila je tužna. Ova je bolja, iako nam ni ove godine nisu došli vernici iz celog svijeta. Danas smo mi koji živimo u zemlji prisutni. Svakako je bolje nego što je bilo prošle godine - izjavila je Rosalina Manis iz Jafe.

Glas Srpske