Bajden proglasio genocidom osmanlijski masakr nad Jermenima, Turska navode odbacuje i osuđuje :: Semberija INFO ::

 

Bajden proglasio genocidom osmanlijski masakr nad Jermenima, Turska navode odbacuje i osuđuje


VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džozef Bajden proglasio je genocidom masakr nad Jermenima izvršen 1915. godine u Osmanlijskom carstvu.

Izjava Bajdena smatra se istorijskom i vjeruje se da će naljutiti Tursku i dodatno pogoršati već narušene odnose Vašingtona i Ankare.

Iako je riječ o uglavnom simboličnom potezu, SAD su priznanjem genocida promijenili višedecenijski stav Bijele kuće i sasvim sigurno će biti pozitivno dočekan u okvirima jermenske dijaspore u Americi.

- Američki narod odaje počast svim Jermenima koji su nestali u genocidu koji je počeo prije 106 godina. Jermenski imigranti decenijama obogaćuju SAD na brojne nečine, ali nikada nisu zaboravili svoju tragičnu istoriju, koju poštujemo. Vidimo bol i priznajemo istoriju - rekao je Bajden.

Bajden je naglasio da cilj SAD nije da se traži krivac, već da se osigura da se ono što se dogodilo Jermenima u Osmanlijskom carstvu nikada više ne ponovi.

Turska prihvata činjenicu da su brojni Jermeni ubijeni u okršajima sa osmanlijskom vojskom tokom Prvog svjetskog rata, ali ne priznaju zvanične brojke i negiraju da su ubistva sistematski organizovana i da je riječ o genocidu.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske saopštilo je da ova zemlja izjavu predsjednika SAD o događajima iz 1915. u potpunosti odbacuje i najoštrije osuđuje.

Ministarstvo  je izjavu Bidena ocijenilo ništavnom.

- Izjava predsjednika SAD-a koji o događajima iz prošlosti nije ni pravno ni moralno ovlašten govoriti je ništavna, bezvrijedna - istaknuto je u saopštenju.

Srna / Anadolija / Glas Srpske