KOVAKS: VAKCINA ASTRA ZENEKA BEZBJEDNA :: Semberija INFO ::

 

KOVAKS: VAKCINA ASTRA ZENEKA BEZBJEDNA


Ministarstvo civilnih poslova BiH saopštilo je večeras da su im se predstavnici Kovaks mehanizma obratili u vezi sa nedavnim naučnim pregledima vakcine Astra Zeneka i da se njihovim dopisom iznova potvrđuje bezbjednost koja je posebno zagarantovana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolisani i u koje je BiH uključena.

- Glavni prioritet Kovaksa je osiguravanje bezbjednih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri Kovaksa, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave Astra Zeneka vakcine, a odluke o upotrebi vakcine zasnivaju se na smjernicama SZO - navedeno je u saopštenju za javnost, proslijeđenom medijima iz kabineta resorne ministrke Ankice Gudeljević.

U saopštenju je navedeno da je u srijedu, 7. aprila, Globalni savjetodavni odbor SZO za bezbjednost vakcina pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinisanja Astra Zeneka vakcinom.

- Ovaj pregled odvijao se zajedno sa nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva. Globalni savjetodavni odbor konstatovao je da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se dalja upotreba Astra Zeneka vakcine pažljivo prati - navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva civilnih poslova poručuju da SZO savjetuje da zemlje nastave sa primjenom Astra Zeneka vakcine.

- Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i Globalnog savjetodavnog odbora SZO za bezbjednost vakcina, Astra Zeneka vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije kovid 19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti - navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se zemljama savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove.
 
(SRNA)