Svaki treći preživjeli pacijent ima neurološki ili psihički poremećaj :: Semberija INFO ::

 

Svaki treći preživjeli pacijent ima neurološki ili psihički poremećaj


U studiji koja je obuhvatila više od 230.000 ispitanika, uglavnom iz Sjedinjenih Američkih Država, ustanovljeno je da je svaki treći preživjeli KOVID pacijent šest mjeseci nakon izlječenja dijagnostikovan sa nekim neurološkim ili psihijatrijskim poremećajem.

To upućuje na zaključak da bi val neuroloških i psihijatrijskih pacijenata mogao da se očekuje kao posljedica pandemije, navodi se u stručnom časopisu Lancet Psychiatry, a prenosi Tanjug.

Od 14 psihijatrijskih poremećaja, kod preživjelih KOVID pacijenata najčešće se javljaju anksioznost i depresija, iako naučnicima nije jasno na koji način su ti poremećaji povezani sa virusom, prenosi Rojters.

U studiji nije ustanovljeno koji biološki ili psihološki mehanizmi predstavljaju okidač za navedene poremećaje, ali je konstatovano da je neophodno da se pokrenu nova istraživanja kako bi se ustanovilo šta izaziva ove pojave, kako ih spriječiti ili kako da se medicinski tretiraju.

Pandemija u svijetu

Prema podacima stranice Worldmeters, u svijetu je od početka pandemije potvrđeno 133.034.420 slučajeva korona virusa, a trenutno je aktivno 22.859.006 slučajeva infekcije.
Od korona virusa je umrlo 2.886.246 ljudi, a oporavilo se njih 107.289.168.
Najviše potvrđenih slučajeva imaju SAD – više od 31, 5 miliona, Brazil – više od 13 miliona, Indija – više od 12, 8 miliona, Francuska – više od 4,8 miliona i Rusija – gotovo 4,6 miliona.

​Agencije