Postignut dogovor o proizvodnji 100 miliona doza sputnjika v u Kini :: Semberija INFO ::

 

Postignut dogovor o proizvodnji 100 miliona doza sputnjika v u Kini


MOSKVA - Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) saopštio je da je postignut dogovor sa kineskom farmaceutskom kompanijom “Top ridž farma” o godišnjoj proizvodnji 100 miliona doze vakcine protiv kovida 19 “sputnjik ve” u Kini.

U saopštenju za medije navodi se da će ugovorene doze vakcine biti dovoljne da se vakciniše 50 miliona ljudi.

Iz Fonda ističu da je postignut i sporazum o saradnji u vezi sa kliničkim ispitivanjem i promovisanjem ruske vakcine u Kini.

“Kompanija 'Top ridž farma' moći će da isporuči vakcine u kontinentalni dio Kine, Hong Kong, Makao i Tajvan, u zavisnosti od odobrenja za upotrebu”, dodaje se u saopštenju.

“Top ridž farma” je podružnica jedne od vodećih kineskih farmaceutskih kompanija “Tiber radiola farmasjutikal holding”, podsjeća “Sputnjik”.

Direktor ruskog Fonda Kiril Dmitrijev izjavio je da će saradnja sa kompanijom “Tibet radiola” pomoći da se povećaju proizvodni kapaciteti “sputnjika ve” u Kini, kako bi se omogućila neophodna količina vakcine i da bi se pomoglo partnerima u zemlji i svijetu u borbi protiv pandemije.

“Kina je jedan od većih centara proizvodnje 'sputnjika ve' i spremni smo da proširimo saradnju sa lokalnim proizvođačima kako bismo odgovorili na povećanu potražnju za ruskom vakcinom, čija je efikasnost 91,6 odsto i koja je jedno od najboljih rješenja protiv virusa korona u svijetu”, naglasio je Dmitrijev.

Srna / Glas Srpske