Brod koji blokira Suecki kanal djelimično oslobođen, čeka se plima :: Semberija INFO ::

 

Brod koji blokira Suecki kanal djelimično oslobođen, čeka se plima


Masivni brod koji prenosi kontejnere i koji je skoro nedjelju dana blokirao prolaz kroz egipatski Suecki kanal djelimično je vraćen u plovno stanje, saopštila je uprava Sueckog kanala (SCA), budeći tako nadu da će prometni plovni put uskoro biti ponovo otvoren.

Ever Given, dugačak 400 metara zaglavio se dijagonalno preko južnog dijela kanala po jakom vjetru prošlog utorka, zaustavivši brodski saobraćaj na najkraćoj brodskoj ruti između Evrope i Azije.

Nakon daljeg iskopavanja i izvlačenja tokom vikenda, spasioci iz SCA i tima holandske firme Smith Salvage radili su na oslobađanju broda pomoću tegljača u ranim satima ponedeljka, rekli su dva pomorska i brodska izvora.
SCA je rekao da je Ever Given ispravljen u kanalu i da će se dalje vučne operacije nastaviti kada plima naraste u ponedjeljak. Pomorski saobraćaj kroz kanal nastaviće se kada se brod usmjeri na područje Velikih jezera, širi dio kanala, dodaje se.

Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje da se brod okrenuo i otvorio prostor u kanalu. Drugi snimci, koje Reuters nije mogao odmah da verifikuje, uključuju navijanje i trube brodova koji su se oglašavali u znak  slavlja.
Najmanje 369 brodova čeka da prođe koz kanal, uključujući desetine brodova za transport kontejnera, drugih teretnjaka i naftnih i plinskih tankera, rekao je predsjednik SCA Osama Rabi.

Tehnički menadžer broda nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Timovi za spašavanje Sueckog kanala pojačali su u nedjelju iskopavanja i bageriranje i nadali su se da će im plima pomoći da pomaknu brod.

Cijene sirove nafte pale su nakon vijesti da brod ponovo plovi, a nafta Brent pala je za jedan dolar po barelu na 63,67 dolara. Akcije Evergreen Merine Corp, čiji je zakupodavac broda, porasle su 3,3 odsto.

Oko 15 odsto svjetskog saobraćaja prelazi Suecki kanal, koji je za Egipat ključni izvor deviznih prihoda. Trenutna obustava košta kanal 14 do 15 miliona dolara dnevno.

Cijena transporta za tankere naftnih derivata gotovo su se udvostručile nakon što je brod nasukan, a blokada je poremetila globalne lance snabdijevanja, prijeteći skupim odlaganjem kompanijama koje se već bave ograničenjima zbog COVID19.

Neki brodari su odlučili da preusmjere svoje terete oko Rta dobre nade, dodajući oko dvije nedjelje na dužinu putovanja i dodatne troškove goriva. SCA je saopštila da može ubrzati konvoje kroz kanal kada se Ever Given oslobodi.

Semberija info / Agencije