RUSIJA NUDI POMOĆ ZA DEBLOKADU SUECKOG KANALA :: Semberija INFO ::

 

RUSIJA NUDI POMOĆ ZA DEBLOKADU SUECKOG KANALA


Foto: The Bangkok Post/Instagram
Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć Egiptu kako bi se deblokirao Suecki kanal, rekao je Sputnjiku ruski ambasador u Kairu Georij Borisenko.

Prema riječima šefa ruske diplomatskle misije, u Rusiji su zabrinuti onim što se dešava u Sieckom kanalu koji je "važna vodena arterija za cijeli svijet".

- Nadamo se da će ovaj problem biti prevaziđen u najskorije vrijeme, da će kanal nastaviti sa radom. Prirodno, spremni smo da pružimo našim egipatskim prijateljima svaku moguću pomoć - rekao je ambasador.
Prema riječima Borisenka, Egipat do sada nije tražio pomoć od Rusije.

Ranije je bilo saopšteno da je ogromni teretni brod koji se nasukao i blokirao saobraćaj u Sueckom kanalu, neznatno oslobođen iz blata i pomjereni su mu krma i dio kormila, ali je i dalje neizvijesno kada će biti deblokiran i vraćen u plovni pravac kanala.

U međuvremenu, kako javljaju mediji, već rastu cijene nafte. Neki operateri namjeravaju da okrenu brodove na jug - ka rtu Dobre nade, što je mnogo duža trasa i samim tim se očekuje rast cijena transporta, što će povećati cijene robe koja dolazi iz npr. Kine u Evropu. 
 
(Sputnik)