SUTRA POČINjE LjETNjE RAČUNANjE VREMENA :: Semberija INFO ::

 

SUTRA POČINjE LjETNjE RAČUNANjE VREMENA


Ljetnje računanje vremena počeće sutra, u nedjelju, 28. marta, pomijeranjem kazaljki na časovniku za jedan sat unaprijed. Kazaljke na časovniku biće pomjerene sa 2 na 3 časa. Inače, ljetnje računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu u 2 časa, a završava se posljednje nedjelje u oktobru. 

Podsjećamo, proljeće na sjevernoj Zemljinoj polulopti počelo je 20. marta, u 10 časova i 37 minuta. U isto vrijeme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Iako je svaki Evropljanin, koji se ponadao kraju pomijeranja kazaljki na satu dva puta godišnje, za sada ništa od toga. Naime, većina zemalja članica EU zahtijevala je dodatno vrijeme kako bi se u praksi primijenilo ukidanje pomijeranje kazaljki na satu na ljetnje, odnosno zimsko računanje vremena.

Evropski parlament usvojio je odluku da se o ukidanju pomijeranja kazaljki na satu zemlje članice EU odluče da li žele da zadrže ljetnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice ostaju neusaglašene oko brojnih pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu.

Rumunija, koja predsjedava Unijom, upozorila je da je neophodno da se usaglase svi stavovi, svih članica EU kako bi se spriječile ,,šarolikosti vremenskih zona" i osiguralo pravilno funkcionisanje jedinstvenog tržišta.
-Moramo prestati sa pomjeranjem kazaljki na satu", poručuju i mnogi zvaničnici EU.

I većina građana EU, kao i stanovnika naše regije, ne želi da pomjera kazaljke dva puta godišnje, ali za sada ostaje da pomjerimo kazaljke na satu noćas, jedan sat unaprijed, sa dva časa pomjerićemo kazaljke na tri sata i tako ćemo noćas spavati jedan sat manje, uz nadu da će što prije prestati pomijeranje kazaljki dva puta godišnje.