„Il Manifesto”: Bajden vrijeđa Putina, iza toga se krije „rat gasovodima“ :: Semberija INFO ::

 

„Il Manifesto”: Bajden vrijeđa Putina, iza toga se krije „rat gasovodima“


RIM - List „Il Manifesto” tvrdi da se iza prijetećih i uvredljivih riječi, koje je američki predsjednik Džozef Džo Bajden uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, krije u stvari „rat gasovodima”.

Cilj je jasan, piše list, a to je da se minira ugovor o isporuci ruskog gasa Njemačkoj i Evropi i zamjeni američkim, čak i ako bude koštao više.

-Bajden koristi rejčnik hladnoga rata da bi naštetio Rusiji i njenim prihodima od izvoza gasa i nafte, a mi moramo biti dio te igre - tvrdi list.

„Il Manifesto” podsjeća da je upravo kada je Bajden nazvao Putina ubicom, Stejt department objavio na svojm sajtu da je „Gasovod Sjeverni tok između Rusije i Njemačke loš posao za Njemačku i Ukrajinu, kao i za cijelu Evropu, jer dijeli njene države i slabi evropsku energetsku stabilnost”.

U objavi Stejt Departmenta je i „ultimatum kompanijama koje rade na gasovodu Sjeverni tok, da odmah napuste posao inače će biti stavljene na američku crnu listu, a to znači, tvrdi novina, da će im biti onemogućeno da rade sa firmama ili vrše transakcije putem američkih banaka.

Ukratko, biće stavljene van zakona kao što se dogodilo sa Iranom, Kubom i Venecuelom, podsjeća list.

-Jasno je da su one zemlje koji žele da ostanu dio atlantske alijanse i budu američki partner, tretirani kao kmetovi - piše list „Il Manifesto”.

Tanjug / Glas Srpske