AMERIKA SPREMNA DA POMOGNE EU :: Semberija INFO ::

 

AMERIKA SPREMNA DA POMOGNE EU


Foto: Getty Images
Nova američka administracija želi da pomogne EU u bržem premještanju trupa i opreme širom Evrope zbog mogućeg potencijalnog "sukoba sa Rusijom".

Masovne ruske vojne vježbe na istočnom krilu NATO posljednjih godina izazvale su zabrinutost zbog potencijalnog sukoba koji bi mogao da izbije u istočnoj Evropi, prije nego što stigne američko i kanadsko pojačanje.

Evropski vojni izvor rekao je da su SAD, Kanada i Norveška, sve članice NATO-a van EU, prošle sedmice poslale zahtjev za učešće u evropskom projektu nazvanom "vojni šengen".

To je jedan od 46 projekata "stalne strukturisane saradnje" /PESKO/ čiji je cilj produbljivanje vojne saradnje u okviru EU. Zemljama izvan bloka dozvoljeno je da se pridruže ovim projektima od novembra 2020. godine.

Portparol Pentagona, potpukovnik Tomas Kembel, potvrdio je danas američki zahtjev i dodao da Vašington, takođe, razmatra saradnju u drugim PESKO projektima.

- Američko učešće pruža dodatnu vrijednost projektu s obzirom na američku stručnost u kretanjima snaga i opreme širom Evrope i može dovesti do povećanja nesmetanog kretanja vojnog osoblja i imovine unutar evropskih granica - rekao je on.

Zahtjev Vašingtona za pridruživanje vidi se kao znak želje predsjednika Džozefa Bajdena za bližim angažmanom sa evropskim saveznicima nakon nesklonog pristupa njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Različiti zakoni u 27 zemalja EU, kao i mostovi i tuneli koji su preuski ili slabi za tenkove ili tešku opremu, predstavljaju prepreku vojnim kretanjima, kažu komandanti NATO.

Evropski vojni izvor rekao je da američka pomoć može doći u vidu finansijske podrške ili učešća u vježbama i da će ministri odbrane EU o toj ponudi razgovarati u maju.
 
(SRNA)