MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLjELE OD RAKA: Nažalost, broj oboljele djece se povećava :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNI DAN DJECE OBOLjELE OD RAKA: Nažalost, broj oboljele djece se povećava


Danas, 15. februara, je Međunarodni dan djece koja su oboljela od raka. Obilježavanje ovog datuma naglašava potrebu za zajedničkim globalnim akcijama za rješavanje rastućeg izazova ove nezarazne bolesti.

Prema izvještaju IARC-a (2015), učestalost incidencije raka djece iz godine u godinu se povećava na svjetskom nivou, od 165.000 novih slučajeva godišnje do 215.000 slučajeva za djecu do 14 godina, te 85.000 novih slučajeva za uzrast od 15 do 19 godina. Mnogo više ostaje nepoznato i neprijavljeno zbog nedostatka registara raka djece u velikom broju zemalja.

Karcinomi djece i mladih se razlikuju se od karcinoma kod odraslih. Mnogi karcinomi odraslih se mogu dijagnostikovati rano. U 80 % djece, do trenutka kada se dijagnostikuje, rak se već proširio na druga područja tijela. Neki karcinom gotovo nikada ne nastaju nakon dobi od 5 godina, drugi se najčešće pojavljuju među tinejdžerima. Čak i kada djeca dobiju karcinom odraslih osoba, oni se moraju liječiti različito.

Djeca i adolescenti u Africi, Aziji i Latinskoj Americi i u dijelovima istočne i južne Europe još nemaju pristup odgovarajućem tretmanu, uključujući esencijalne lijekove i specijalizovanu njegu. Postoji više od deset vrsta raka djetinjstva i bezbrojnih podtipova, što je veći izazov za istraživače da pronađu lijek za svako dijete.

​Semberija info / Agencije