Rusija prestaje da uvozi svinjetinu :: Semberija INFO ::

 

Rusija prestaje da uvozi svinjetinu


Rast ruske mesne industrije uskoro će se ubrzati, zahvaljujući održivom rastu domaće potrošnje svinjetine, kao i izvoza. Tokom poslednjih pet godina, zaliha svinja porasla je za 1,2 miliona grla, a komercijalne farme bilježe rast od gotovo 90 procenata.  

,,U 2020. godini Rusija je prestala da uvozi svinjetinu i to prvi put nakon 30 godina“, rekao je Jurij Kovalev, predsjednik Ruskog saveza proizvođača svinjskog mesa.On tvrdi da je zemlja daleko dogurala, ističući da je početkom 2000. bila gotovo u potpunosti zavisna od uvoza svinjetine, a od ove je godine gotovo sto odsto samodovoljna.

Međutim, postoji sve veća zabrinutost zbog krize prekomjerne ponude na domaćem tržištu, ali nije primjećeno da se ruska potrošnja svinjskog mesa stalno povećava, piše „Pigprogres”.

,,Proizvodnja svinjskog mesa dostigla je 28 kilograma po stanovniku. To je najviša vrijednost ikad, a ovaj će se rast vjerovatno nastaviti“, rekao je Kovalev i dodao da se očekuje da će domaća potrošnja imati rast za 0,5 miliona tona u sledećih pet godina.

​Agencije