Vlada Španije proglasila najviši stepen uzbune zbog snijega :: Semberija INFO ::

 

Vlada Španije proglasila najviši stepen uzbune zbog snijega


Snježna mećava, kakva u Španiji nije zabilježena u posljednjih 50 godina okovala je glavni grad, ali i druge dijelove države.

Oluja "Filomena" izazvala je potpuni zastoj saobraćaja, a mnogi građani Madrida iznenađeni su uslovima koji su ih jutros dočekali na ulicama grada. Veliki snježni nanosi u Madridu nisu česta pojava s obzirom da su zime u ovom gradu, ali u većem dijelu Španije blage i suve, prenosi Kliks.

Osim toga što je većina madridskih ulica blokirana, zbog vremenskih uslova otkazani su i svi letovi na aerodromima. Nažalost, oluja "Filomena", odnijela je i dva života u Španiji. Jedna žena je poginula zarobljena u automobilu kada je rijeka probila korito nedaleko od Malage na jugu Španije, dok je policija u Madridu pronašla beskućnika koji je stradao od promrzlina na tijelu.

Državna meteorološka agencija je saopštila da je ovo najveći snijeg koji je pao u Madridu od 1971. godine. Prema zvaničnim podacima, slično vrijeme se u Španiji očekuje i u naredna dva dana te je zbog toga vlada ove zemlje proglasila najviši stepen uzbune.

Agencije