KONGRES SUTRA POTVRĐUJE REZULTATE AMERIČKIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA: TRUMP I DALjE NE PRIZNAJE BAJDENOVU POBJEDU :: Semberija INFO ::

 

KONGRES SUTRA POTVRĐUJE REZULTATE AMERIČKIH PREDSJEDNIČKIH IZBORA: TRUMP I DALjE NE PRIZNAJE BAJDENOVU POBJEDU


Novi saziv američkog kongresa koji se konstituisao u nedelju u vašingtonu u napetoj atmosferi zbog neizvjesnosto ko će  imati većinu u Senatu i najave grupe republikanaca da će osporiti izbornu pobjedu demokrate Džoa bajdena, u srijedu će održati sjednicu na kojoj bi trebao da potvdi rezultate predsjedničkih izbora.
 
Američki predsjednik Donald Tramp, koji i dalje ne priznaje Bajdenovu pobjedu, pojačao je proteklih dana pritisak na stranačke kolege u Kongresu u očajničkom naporu da se na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa, na kojoj se broje glasovi izbornog kolegijuma koji je u decembru proglasio Džoa bajdena pobjednikom američkih predsjedničkih izbora, preokrene izborna pobjeda demokratskog protivnika.
Njegovi pokušaji da u bezbrojnim sudskim postupcima promijeni izborne rezultate završili su neuspjehom, ali uprkos tome on i dalje ponavlja tezu o masovnim izbornim prevarama bez ikakvih dokaza.
 
Ipak u svoje je teorije zavjere uspio uvjeriti mnoge Amerikance, a posebno republikansku izbornu bazu, pokazuju istraživanja javnog mišljenja.
 
U nedelju je objavljeno da je američki predsjednik Donald Tramp u telefonskom razgovoru tražio da mu državni sekretar Džordžije, republikanac Bred Rafensperger “nađe“ dovoljno glasova kako bi mu poništio izborni poraz u toj državi.
 
Snimak telefonskog razgovora prvi je objavio Vašington Post. List je napisao da se Tramp naizmjenično dodvoravao, molio i prijetio Rafenspergeru neodređenim kaznenim posledicama.
 
Zastupnički dom je u nedelju na konstitutivnoj sjednici izabrao ponovo Nensi Pelosi (80) za predsjednicu doma.
 
Demokratsku stranku su izbori u novembru oslabili  gubitkom 11 mjesta, te sada imaju tijesnu većinu od 222 prema 212 članova.
 
Kontrola Senata zavisiće, međutim, o dva izbora koja se u utorak održavaju u Džordžiji. Ukoliko bi nakon isteka šestogodišnjeg mandata republikanski senator Dejvid Perdue i republikanska senatorka Keli Lofer pobijedili, njihova bi stranka zadržala tanku većinu i imala moć da blokira neke od Bajdenovih najambicioznijih planova.
 
Novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden na dužnost stupa 20. januara.