MADRID I LONDON POSTIGLI PRELIMINARNI DOGOVOR ZA GIBRALTAR :: Semberija INFO ::

 

MADRID I LONDON POSTIGLI PRELIMINARNI DOGOVOR ZA GIBRALTAR


Foto: Wikipedia
Španija i Velika Britanija postigle su danas preliminarni dogovor da drže otvorenu granicu Gibraltara, samo nekoliko sati prije potpunog izlaska Britanije iz EU.

Dogovorom je postignuto da Gibraltar, britanska prekomorska teritorija koja se nalazi na južnom vrhu Španije, ostane dio sporazuma sa Evropskom unijom, poput šengenskog prostora, saopštila je španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja.

Bez današnjeg dogovora desetine hiljada Španaca i stanovnika Gibraltara koji svakodnevno prelaze granicu bili bi prisiljeni da prolaze kroz provjere i pasošku kontrolu, rekla je španska ministarka.

Svi detalji sporazuma o ovoj teritoriji biće razrađeni između Španije i Britanije tokom šestomjesečnog perioda tranzicije, naglasila je ona novinarima, prenosi Rojters.

Gibraltar nije bio dio “last-minute“ sporazuma o britanskim odnosima sa Unijom nakon Bregzita koji je postignut između Britanije i EU prošle nedjelje.

Španija polaže pravo na suverenitet nad lukom na vratima Mediterana koju je 1713. godine ustupila Britaniji nakon rata, navodi agencija.

(TANjUG)