Slovenija: Krajem sljedeće godine uvođenje e-vinjeta :: Semberija INFO ::

 

Slovenija: Krajem sljedeće godine uvođenje e-vinjeta


LjUBLjANA - Slovenačka Vlada prihvatila je prijedlog izmjena Zakona o naplati putarina, koji uključuje i nadogradnju sistema vinjeta, odnosno uvođenje e-vinjeta. 
 
Klasična vinjeta u Sloveniji se lijepi na vjetrobransko staklo, dok će se e-vinjeta moći kupiti na internetu ili korištenjem mobilne aplikacije i u njoj će se povezivati s registarskom oznakom automobila.
 
Onima koji nisu skloni korištenju interneta pomoći će prodavci na benzinskim pumpama koji će umjesto njih unijeti podatke u sistem, prenose hrvatski mediji.
 
Kontrola će se takođe izvoditi elektronski pa će vinjete kontrolirati posebne kamere koje će učitavati registarske oznake vozila na auto-putu i upoređivati ih s bazom podataka.
 
S obzirom na to da sistem u početku neće biti povezan s drugim državama, državljani drugih zemalja zbog toga će na odmorištima i prilikom ulaska ili izlaska sa auto-puta biti kontrolisani kamerom, a odmah i zaustavljeni ako nemaju vinjetu.
 
Neke evropske države, poput Mađarske, Slovačke, Bugarske, Rumunije i Austrije, već koriste e-vinjete, a u ovom trenutku nije poznato hoće li se u Sloveniji klasične vinjete potpuno povući iz upotrebe kao u Mađarskoj ili će se nastaviti koristiti paralelno kao u Austriji.

 
Izvor: Srna