Misija SZO ide u Vuhan da istraži izvor zaraze :: Semberija INFO ::

 

Misija SZO ide u Vuhan da istraži izvor zaraze


ŽENEVA - Međunarodna misija koju vodi Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će otići u kineski Vuhan u prvoj nedjelji januara kako bi istražila izvor virusa korona.

Kako je prenio Rojters, Kina je zvanično objavila prvi slučaj virusa korona 31. decembra prošle godine i odmah zavorila pijacu u Vuhanu, za koju mnogi vjeruju da je izvor zaraze, podsjeća agencija.

Ministri zdravlja brojnih zemalja su pozvali SZO da identifikuje izvor virusa i na koji način je prešao sa slijepog miša na čovjeka.

Trenutno se tim od 12 do 15 međunarodnih eksperata priprema da ode u Vuhan da ispita dokaze, uključujući ljudske i životinjske uzorke koje su sakupili kineski naučnici, na osnovu čega će praviti studiju.

Tea Fišer, član SZO tima iz Danske, rekla je da će naučnici odmah poslije Nove godine otići u Kinu na šestonedjeljnu misiju, uključujući i dvonedjeljni karantin po dolasku u najmnogoljudniju zemlju svijeta.

"Faza jedan je trebalo dosad da bude kompletirana, na osnovu informacija koje imamo, i treba da vidimo neke rezultate. Ako tako bude kada dođemo u Kinu, to će biti fantastično, jer ćemo moći da uđemo odmah u fazu dva", rekla je Dankinja za Rojters.

SAD, koja je optužila Kinu da je sakrila izvještaj o počecima virusa korona, pozvala je na "transparentnost" prilikom istrage SZO i kritikovala Kinu, jer je prvo svojim naučnicima dala mogućnost da urade preliminarnu istragu.

Kineski državni mediji su tvrdili da je Kovid-19 postojao u inostranstvu prije nego što je otkriven u Vuhanu, navodeći prisustvo virusa na zamrznutim pakovanjima hrane, a neki naučni časopisi su tvrdili da je Kovid-19 kružio Evropom prošle godine.

Tanjug / Nezavisne