EVROPSKA UNIJA I BOSNA I HERCEGOVINA PREGLEDALE SU PROVOĐENjE FINANSIRANjA OD EU :: Semberija INFO ::

 

EVROPSKA UNIJA I BOSNA I HERCEGOVINA PREGLEDALE SU PROVOĐENjE FINANSIRANjA OD EU


Godišnji sastanak Nadzornog odbora za Instrument pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na putu integracije u EU, održan je 8. decembra 2020. godine. Sastankom su kopredsjedavale Mihela Matuela, šefica Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju i Zara Halilović, pomoćnica direktora u Direkciji za evropske integracije, ispred Bosne i Hercegovine. Zbog ograničenja izazvanih kovidom-19, sastanak je održan onlajn.

Svrha sastanka bila je pregled sprovođenja podrške Evropske unije u Bosni i Hercegovini i planiranje puta napretka. Učesnici su takođe procijenili efekte pandemije kovida-19 na sprovođenje finansiranja od strane EU.
Prepoznajući izazove u koordinaciji različitih nivoa vlasti za korištenje pomoći iz IPA-e, Evropska komisija prepoznala je napredak postignut u sprovođenju važnih projekata, poput Državnog zatvora visoke sigurnosti, te kod programiranja budućih fondova IPA 3. Bosna i Hercegovina je utvrdila područja saradnje za naredne dvije godine u skladu s državnim prioritetima i prioritetima na svom putu evropskih integracija. Dijalog za finalizaciju programiranja fondova nastaviće se narednih mjeseci, a programi za 2021. i 2022. godinu trebali bi se usvojiti do kraja sledeće godine.

Za buduće programiranje biće ključno finalizirati strategije na nivou cijele zemlje za reformu javne uprave i upravljanje javnim finansijama, takođe imajući u vidu moguću budžetsku podršku. EU je napomenula da treba poboljšati sprovođenje reformi u sektoru vladavine prava i ispuniti uslove za pristup sredstvima koja su već dodijeljena za zaštitu okoliša. Važno je osigurati jedinstvenu pripremu projekata za sektore transporta, okoliša i energetike, takođe imajući u vidu Ekonomski i investicijski plan.

Konačno, brzo se mora dogovoriti održivo rješenje za pitanja interne koordinacije, u skladu s relevantnom Uredbom IPA i ulogom NIPAC-a, kako bi se osiguralo da ne dođe do kašnjenja i da BiH ne izgubi pristup budućim finansijskim sredstvima EU.