Tajm: Bajden i Haris ličnosti godine :: Semberija INFO ::

 

Tajm: Bajden i Haris ličnosti godine


Ugledni američki magazin Tajm proglasio je izabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa bajdena i izabranu potpredsjednicu Kamalu Haris za ličnosti godine 2020.
 
U obrazloženju uredništva magazina koje odlučuje o izboru navodi se kako su njih dvoje ponudili obnovu države, a da je „Amerika kupila ono što su prodavali“.
 
Bajden i Haris su odnijeli pobjedu na nedavno održanim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
„Za promjenu američke priče, za pokazivanje da su snage empatije veće od bijesa podjele, za dijeljenje vizije iscjeljenja u ožalošćenom svijetu, Džo  Bajden i Kamala Haris su Tajmova ličnost godine“, napisao je urednik magazina Edvard Felsental.
 
Dodaje se kako je Bajden imao viziju, a da je Haris prva žena, prvi Afroamerikanac i prvi Amerikanac azijskog porijekla na mjestu potpredsednika SAD.
 
Izvršni direktor kompanije ,,Zum“ Erik Juan proglašen je za poslovnog čovjeka godine, zbog platforme koja omogućuje održavanje grupnih video poziva, a koja je eksplodirala u eri pandemije i rada od kuće.
 
U kategoriji ,,Čuvari godine“, između ostalih, proglašeni su i zdravstveni radnici u borbi protiv pandemije, kao i dr Entoni Fauči.   
 
Po izboru čitalaca, koji je objavljen prije četiri dana, ličnost godine su ljekari koji se bore u prvim redovima protiv pandemije korona virusa.
 
Košarkaš Los Anđeles Lejkersa LeBron Džejms proglašen je sportistom godine.

Iako se Džejmsova poostignuća na terenu i dalje gomilaju, on je takođe postao jedan od najsnažnijih glasova u sportu u vezi s rasnim i socijalnim nepravdama.

Džejms  je govorio o policijskoj brutalnosti, rasnoj nejednakosti, reformi obrazovanja i osnaživanju afroameričke zajednice. Nedavno je pomogao osnivanju organizacije „Više od glasa“ koja radi na tome da se poboljša odaziv birača.

„Nakon gotovo dvije decenije u NBA ligi, Džejms je potpuno prihvatio da je njegov talent na terenu sredstvo za postizanje nečeg većeg od njega. I ove je godine, više nego bilo koje prije nje, pokazao zašto nema premca“, napisao je Tajm.

Džejms  je ove godine predvodio LA Lejkerse do titule NBA prvaka osvojivši svoju  četvrtu titulu najboljeg u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta.

Tajmova nagrada za ličnost godine dodjeljuje se od 1927. godine, a prošle godine ličnost godine je bila švedska ekološka aktivistkinja Greta Tunberg.

Semberija info