Nakon primanja ruske vakcine potrebno izbjegavati alkohol dva mjeseca :: Semberija INFO ::

 

Nakon primanja ruske vakcine potrebno izbjegavati alkohol dva mjeseca


Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnjik 5 protiv korona virusa, moraju dva mjeseca da se uzdrže od alkohola, prije i poslije imunizacije, saopštila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Rospotrebnadzor Ana Popova.

Instrukcije Popove uslijedile su poslije izjave zamjenice premijera Tatjane Golikove da bi građani trebalo da izbjegavaju alkohol i imunosupresive tokom 42 dana, jer se vakcina prima u dvije doze u razmaku od 21 dan, prenosi portal "Moskow Times".

Uzimanje alkohola mora da prestane najmanje dvije nedjelje prije imunizacije, rekla je Popova, a oni koji prime prvu dozu moraju se uzdržati od alkohola u naredna 42 dana.

Ukoliko želimo da ostanemo zdravi i imamo jak imuni odgovor i da se ne pije alkohol, apelovala je ona na svoje sugrađane, koji su u svijetu prepoznati kao najveći konzumenti alkohola u svijetu, iako se od 2003. godine bilježi značajan pad u potrošnji alkohola.

Popova je savjetovala građane i da ne puše prije i poslije vakcinacije, jer dim duvana iritira pluća i smanjuje imuni odgovor.

​Agencije / Nezavisne