Zastava NATO se zaviorila ispred makedonske vlade: Predsednik države nije prisustvovao svečanosti :: Semberija INFO ::

 

Zastava NATO se zaviorila ispred makedonske vlade: Predsednik države nije prisustvovao svečanosti


On se zahvalio svima koji su doprineli postizanju ovakavog istorijskog koraka, i poručio je da sa ulaskom u NATO, počinje nova stranica u istoriji Makedonije.

- Danas podižemo zastavu NATO, koja zajedno sa evropskom i makedonskom određuje budućnost, ne samo našu već i našim narednim generacijama. To nije samo simbolika, nego realnost. To je nova stranica u našoj istoriji - rekao je Zaev.

Istakao je da Makedonija ovih dana započinje sledeću etapu u izgradnji makedonske države u skladu sa evropskim standardima.

Na ceremoniji su prisustvovali brojni državni zvaničnici, predstavnici Alijanse u Makedoniji, ambasadori zemalja članica kao i svi makedonski ambasadori u Briselu.

Svečanosti nije prisustvovao aktuelni predsednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov. Iz njegovog kabineta izdato je saopštenje da on nije bio ni pozvan na svečanost.

Inače, sa zgrade makedonske vlade već je sklonjen natpis „Vlada Republike Makedonije“ i očekuje se da uskori bude postavljena nova tabla „Vlada Republike Severne Makedonije“.

Slanjem diplomatske note kojom Atina izveštava Skoplje da su u grčkom parlamentu ratifikovani Sporazum iz Prespe i Protokol o učlanjenju u NATO, stupaju na snagu konačni sporazum i ustavni amandmani, te se očekuje da počne i primena novog imena „Republika Severna Makedonija“.

U Službenom glasniku u Skoplju će biti objavljen datum kada stupaju na snagu ustavni amandmani i ustavni zakon.
Obe države treba da posalju zajedničko pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu kojim ga informišu o datumu kada stupa na snagu sporazum, čime se okončava višedecenijski bilateralni spor.

O promeni imena će biti informisan i Sekretarijat UN, zemalja-članica, zemlje-posmatrači UN, kao i sve druge međunarodne organizacije.

Sa makedonske strane već je formirana Interresorska komisija koja će pripremiti Nacionalni akcioni plan za sprovođenje daljih mera i aktivnost, kako bi se u roku od sedam dana promenile table na državnim institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima i postavile nove sa novim imenom države.