SZO: GOMILANjE VAKCINA U NEKIM ZEMLjAMA PRODUŽIĆE PANDEMIJU :: Semberija INFO ::

 

SZO: GOMILANjE VAKCINA U NEKIM ZEMLjAMA PRODUŽIĆE PANDEMIJU


Pravedan pristup vakcini u čitavom svijetu je u interesu svakoga i svake zemlje, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus, dodajući da bi gomilanje vakcina u nekim zemljama moglo samo produžiti pandemiju.

"Nacionalizam vezan uz vakcinisanje produžiće pandemiju, neće je skratiti", rekao je on na pariškom mirovnom forumu, upozorivši da će se virus nastaviti širiti, a ekonomski oporavak globalno usporiti ako ljudi u siromašnim zemljama neće moći biti vakcinisani.

"Neke zemlje unaprijed kupuju više vakcina, u količinama više nego dvostruko većim od broja stanovnika, čime dovode u opasnost dostupnost vakcina drugim zemljama", dodao je.

Tedros je kazao da inicijativi Svjetske zdravstvene organizacije, kojom se želi osigurati pristup testovima, liječenju i vakcinisanju protiv bolesti KOVID-19, nedostaje 28,5 milijardi dolara, od kojih je hitno potrebno 4,5 milijardi dolara.

Organizatori foruma u Parizu ranije su rekli da očekuju da će se na njemu zemlje obavezati da daju 500 miliona dolara da bi vakcine ( od kojih je više njih u različitim stadijima razvoja) bile globalno dostupne, ali nisu rekli je li na skupu ta cifra dostignuta.

Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je 100 miliona evra za projekat kada vakcina bude dostupna.
Takođe je ponudio da dio prvih doza koje će naručiti Francuska bude dostupan zemljama u razvoju kako bi one mogle vakcinisati svoje zdravstvene radnike.

Od korona virusa je u svijetu od početka pandemije zaraženo više od 53 miliona ljudi, a umrlo je gotovo 1,3 miliona.