FORBS: Bajden "težak" devet miliona, imaće platu 400.000 dolara :: Semberija INFO ::

 

FORBS: Bajden "težak" devet miliona, imaće platu 400.000 dolara


Фото - Танјуг / АП

VAŠINGTON - Džozef Džo Bajden, novoizabrani predsjednik SAD, ima bogatstvo u vrijednosti od devet miliona dolara, prijeneli su američki mediji pozivajući se procjene magazina "Forbs".

Na početku predsjedničke kampanje ove godine, Bajden je iznio finansijsko stanje za 2016, 2017. i 2018. godinu, i na osnovu tog izvještaja "Forbs" je procijenio njegovo bogatsvo na devet miliona dolara.

Američki mediji navode da će pobjedom na izborima njegovo bogatstvo sigurno biti veće.

Kako je još od kraja devedesetih godina prošlog vijeka napredovao u karijeri, Bajdenova primanja su se povećavala sa 42.500 dolara na 174.000 dolara godišnje, pokazuju arhivski podaci Senata.

Kada je izabran za potpredsjednika Baraka Obame, funkcije na kojoj je bio osam godina, dobio je dodatnu povišicu i počeo da zaraduje oko 230.000 dolara godišnje, dok će kao predsjednik SAD zarađivati 400.000 dolara godišnje.

Bajden i njegova supruga Džil ozbiljan novac počeli su da za zarađuju tek kada je 2017. on otišao sa funkcije.

Kada je Bajden objavio finansijske izvještaje u julu 2019. godine, videlo se da su on i Džil tokom 2017. i 2018. zaradili više od 15 miliona dolara.

Najveći dio tog novca dolazi od ugovora za više knjiga sa "Flatiron buksom", koji se procjenjuju na osam miliona dolara po "Pablišers vikliju", ali su Bajdenovi zaradili dosta novca i držeći govore u raznim situacijama i na različitim događajima.

Sajt Town&Country se poziva na "Forbs", koji piše da su njegove dvije kuće u Vilmingtonu, u državi Delaver, vrijedne četiri miliona dolara, da ima još toliko u kešu i investicijama, kao i da ima oko milion dolara od državne penzije.

Nekoliko koraka do inauguracije 20. januara

Džo Bajden je izabrani predsednik SAD, ali do inauguracije 20. januara treba da prođe nekoliko koraka.

CNN je objasnio proceduru koja mora da se prođe do 20. januara.

Prva stvar je da do 23. novembra svi glasovi moraju biti izbrojani u svim državama, a već se zna da u nekim državama neće svi uskoro biti izbrojani. Do 11. decembra države moraju da potvrde elektorske glasove, iako se sistem razlikuje od države do države. Potvrda glasova zvanično može da počne od 10. novembra.

Osmi dan decembra se zove "sigurna luka", i tada države moraju da imaju izbrojane glasove, riješene eventualne sporove i određenog pobjednika elektorskih glasova.

Prema zakonu, dan kada elektori glasaju mora biti ponedjeljak, ali tek nakon što prođu dvije srijede u mjesecu - ovog puta taj dan pada na 14. decembar.

Elektori će se tog dana pojaviti na poslu, glasati i poslati rezultate u Vašington.

Glasovi moraju do 23. decembra da stignu u Vašington, na Kapitol hil, najkasnije devet dana otkako su poslati.

Trećeg dana januara 2021. novi Kongres polaže zakletvu - novi članovi Predstavničkog doma i Senata će se svečano zakleti u podne, a to će biti početak 117. Kongresa.

Članovi Predstavničkog doma i Senata će se sastati, a predsjednik Senata (aktuelni potpredsjednik SAD Majk Pens) predsjedavaće sjednici, kada će biti pročitani elektorski glasovi po alfabetskom redu.

Predstavnički dom mora da do podneva 20. januara izabere predsjednika, a ako to ne učini, sqedeća osoba koja bi mogla to da uradi je potpredsjednik ili osoba koja dalje slijedi hijerarhijski.

Za 20. januar je zakazan inauguracioni dan, kada će predsjednik dati zakletvu u podne.

Ako izabrani predsjednik umre između dana izbora i inauguracije, potpredsjednik ga mijenja i preuzima funkciju šefa države.

​Tanjug / Glas Srpske