Rusi testiraju i treću vakcinu - protiv korone i gripa :: Semberija INFO ::

 

Rusi testiraju i treću vakcinu - protiv korone i gripa


MOSKVA- Rusija ima i treću vakcinu protiv virusa korona, ovaj put radi se o zajedničkoj vakcini protiv korone i gripa, čije testiranje je počelo na životinjama.

U pres-službi agencije za fitosanitarni nadzor "Rospotrebnadzor" potvrdili su da državni naučni centar "Vektor" već testira ovu vakcinu na laboratorijskim životinjama.


Ranije je direktor centra "Vektor" Rinat Maksjutov saopštio da Centar radi na vakcini koja štiti i od korone i od gripa, navodi "Sputnjik".

Naučnici sa Liverpulskog univerziteta otkrili su ranije da se kod ljudi koji imaju grip, a zatim se zaraze i virusom korona, za nekoliko puta povećava rizik od smrtnih ishoda.

"U centru trenutno radimo na pravljenju jedinstvene vakcine protiv virusa korona i sezonskog gripa", istakao je Maksjutov na sjednici diskusionog kluba "Valdaj".

On je naveo da je "Valadaj" otkrio više od 80 mutacija virusa korona. Međutim, one ne utiču na efikasnost već napravljene vakcine protiv korone "Epivakorona", koja se već testira na ljudima.

Uskoro se očekuje i redovna upotreba "Sputnjika pet", prve registrovane vakcine protiv virusa korona koja se testira na destinama hiljada dobrovoljnih primalaca.

Srna / Glas Srpske