Snouden zatražio rusko državljanstvo, ali želi da zadrži američko :: Semberija INFO ::

 

Snouden zatražio rusko državljanstvo, ali želi da zadrži američko


Bivši saradnik američke Agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA) Edvard Snouden, koga traži Vašington, rekao je da je podnio zahtjev za rusko državljanstvo, pošto je dobio stalni boravak u Rusiji gdje se nalazi od 2013. godine.

Tridesetsedmogodišnji Snouden objasnio je preko Tvitera da je tražio da zadrži svoje američko državljanstvo, što je moguće poslije nedavne promjene ruskog zakona o državljanstvu i imigraciji. Taj zahtjev uslijedio je nekoliko dana pošto je njegova partnerka Lindzi Mils objavila da je trudna.

"Poslije godina odvojenosti od naših roditelja moja supruga i ja nemamo nikakvu namjeru da budemo odvojeni od našeg sina", napisao je Snouden na Tviteru. Takođe je pojasnio da on i njegova supruga žele da ostanu Amerikanci i da podižu sina u "skladu sa svim američkim vrijednostima koje vole, uključujući slobodu izražavanja".

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena je 22. oktobra pojasnio da je boravak Snoudenu produžen na neodređeno vrijeme i da je to omogućeno zahvaljujući nedavnim izmjenama ruskog zakona o imigraciji. Snouden je do sada imao pravo na azil u trajanju od godinu dana, potom je dobio boravišnu dozvolu na tri godine, koja je produžena 2017.

Prijeti mu 30 godina zatvora

Bivši saradnik američke NSA našao je utočište u Rusiji 2013. godine pošto je pobjegao iz SAD-a. Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

U augustu je američki predsjednik Donald Tramp rekao da će "baciti pogled" na moguće pomilovanje Snoudena kome u SAD prijeti do 30 godina zatvora zbog optužbi za špijunažu.

Snouden, kome je oduzet američki pasoš na zahtjev Vašingtona, stigao je u Moskvu u maju 2013. godine. Stigao je iz Hong Konga i sa namjerom da se skloni u Latinskoj Americi. Na kraju je bio blokiran u Rusiji gdje je dobio azil.

Agencije