Džozef Pulicer: Uvijek se moramo boriti protiv nepravde i korupcije :: Semberija INFO ::

 

Džozef Pulicer: Uvijek se moramo boriti protiv nepravde i korupcije


Legenda svjetskog novinarstva,  američki novinar mađarskog porijekla Džozef Pulicer umro je na današnji dan 1911. godine. Bio je vlasnik listova Post-Dispeč iz Sent Luisa, Vorld i Ivning Vorld iz Njujorka, u koji je emigrirao kada je imao 17 godina.

Hrabro je iznosio upečatljive primjere društvene i ekonomske nejednakosti, te je težio reformama i otklanjanju zloupotreba, pa je tako stekao status osnivača senzacione štampe u Sjedinjenim Američkim Državama.

Njegov prvi posao u toj prekookeanskoj zemlji bio je utovarivanje robe na brodove, zatim je radio kao konobar, ali i sahranjivao ljude koji su umrli od kolere.

Uskoro nakon toga je počeo raditi kao reporter, prvo u novinama Sent Luisa, a već 1872. godine kupuje te iste novine za samo 3.000 dolara. Ubrzo je kupio još nekoliko novina zbog čega je postao jedan od najmoćnijih ljudi na tom području.

Kako je nastala Pulicerova nagrada?

Prva Pulicerova nagrada dodijeljena je za novinarstvo 4. juna 1917. godine.

Pulicer je osnovao fond iz kog se dodjeljuju nagrade u 21 kategoriji. Pulicerove nagrade mogu dobiti samo državljani Amerike i to u oblastima kao što su: američka istorija, karikatura, poezija, drama, roman, novinarstvo, muzika.

Pred odlazak u penziju izjavio je:,,Ubijeđen sam da moj odlazak u penziju neće uticati na moje ili temeljne principe mojih redakcija - Uvijek se boriti za napredak i reforma, ne podnositi nepravdu ili korupciju, uvijek se boriti protiv demagoga na svim stranama, ne pripadati nijednoj političkoj stranci, uvijek se protiviti privilegovanoj kasti i pljačkašima javnosti, ostati posvećen javnim interesima, uvijek biti drastično nezavisan!“

Agencije