U Kanu počeo filmski festival u simboličnom mini izdanju :: Semberija INFO ::

 

U Kanu počeo filmski festival u simboličnom mini izdanju


Crveni tepih i večernje haljine uz puno fotografa, obilježili su simbolično izdanje najprestižnijeg filmskog festivala na svijetu koji je počeo u utorak s ambicijom da uduva kiseonik u taj sektor koji je ugušila zdravstvena kriza.

"Željeli smo doći pokazati kino, filmove, umjetnike", rekao je Tjeri Fremo, generalni sekretar festivala u Kanu, na otvorenju festivala koji bi trebao trajati do četvrtka, 29. oktobra. 
"Naša prisustvo ovdje je odgovornost", istaknuo je Pjer Leskir, predsjednik festivala i naglasio da su "preduzete sve zdravstvene mjere opreza".
"Održaće se Kan 2021." rekao je publici i pohvalio "vrlo živahnu francusku kinematografiju".

Festival je započeo prikazivanjem filma ,,Jedna pobjeda“ , komične drame Emanuela Kurkole s Kadom Meradom i Marinom Hands.
Ovo "posebno izdanje" Festivala, koji je otkazan u maju zbog zdravstvene krize, završiće u četvrtak naveče dodjelom Zlatne palme za najbolji kratkometražni film.
Ukupno će biti prikazana četiri filma, od kojih dva strana ,,Prave majke“ Japanke Naomi Kase i prvi film Gruzijke Dee Kulumbegašvil ,,U početku“, nagrađen u San Sebastianu.
Festival završava prikazivanjem filma ,,Dva Alfreda“ Brune Podalidesa, u prisustvu reditelja i glavne glumice, Sandrine Kiberlejn.
Više nego festival, Kan je bitan izlog francuskih i stranih filmova.

Dok je filmska industrija u mučnoj situaciji, a vlada razmatra nova ograničenja kako bi obuzdala drugi val epidemije, mnogi se nadaju da će ovaj događaj uvjeriti producente da ne odgađaju prikazivanje njihovih filmova u kinima.
Nakon što nije mogao biti održan u maju, Festival u Kanu je objavio popis 56 dugometražnih filmova koji su bili u službenoj konkurenciji 2020. godine.

Agencije