Gasovod TAP biće pušten u rad u novembru :: Semberija INFO ::

 

Gasovod TAP biće pušten u rad u novembru


Ruta kojom se proteže TAP može da olakša snabdijevanje gasom nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope.
TAP,  čija je izgradnja počela prije četiri i po godine, suštinski je završen i napunjen prirodnim gasom od grčko-turske granice do prihvatnog terminala na jugu Italije, i u toku su pripreme za njegovo puštanje u komercijalnu upotrebu u novembru.

Očekuje se da će gasni interkonektor, koji će povezati TAP i italijanski gasni sistem Snam Rete Gas u Puljiji (Italija), biti završen i spreman za transport gasa do sredine novembra. Ovim gasovodom treba da se transportuje prirodni gas sa gigantskog polja  Šah Deniz II iz azerbejdžanskog dijela Kaspijskog mora u Evropu.

Gasovod dug 878 kilometara, povezan je sa Transanadolijskim cjevovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici u Kipoi, i prelazi preko teritorije Grčke, Albanije i Jadranskog mora do obale u južnoj Italiji.

Gasovod strateški važan za Evropu

Ruta kojom se proteže TAP može da olakša snabdijevanje gasom nekoliko zemalja Jugoistočne Evrope, a njegov krajnji punkt u Italiji pruža višestruke mogućnosti za dalji transport kaspijskog gasa na šire evropsko tržište.
Gasovod TAP je dio Južnog gasnog koridora, koji je strateški i ekonomski važan za Evropu, jer ima važu ulogu u jačanju evropske energetske sigurnosti, diverzifikaciji snabdijevanja, kao i ciljevima dekarbonizacije.

Akcionari TAP-a su Britiš Petroleum (20 posto), azerbejdžanska državna kompanija SOCAR (20 posto), italijanski Snam (20 posto), belgijski Fluksys (19 posto), španski Enagas (16 posto) i švajcarski Akspo sa vlasničkim udjelom od pet procenata.