Srušio se najskuplji borbeni avion na svijetu :: Semberija INFO ::

 

Srušio se najskuplji borbeni avion na svijetu


Vojni portali bave se havarijom zvanično najboljeg borbenog aviona na svijetu, američkog lovca “F-35 Lightning II”, koji se srušio tokom punjenja goriva u zraku iznad američke savezne države Kalifornija.

Ovaj skupi višenamjenski borbeni avion pete generacije namijenjen je za blisku vazdušnu podršku i borbu, te napade na zemaljske ciljeve.



Prema navodima američkih medija, posade su obavljale punjenje goriva u zraku, kada se dogodio kontakt – avion je izgubio kontrolu, a pilot se katapultirao i preživio.

Najbolji lovac pete generacije srušio se na zemlju i razbio na dva dijela. Posada aviona-tankera “KC-130J” uspjela je da prizemlji avion, ali je, sudeći prema objavljenim snimcima, lovac sletio na “stomak” i pretrpio ozbiljna oštećenja.

TV mreža NBC navodi da su predstavnici Korpusa marinaca saopštili da je u incidentu ranjeno nekoliko lica, ne navodeći o kakvim je povredama riječ.

Vojni portali navode da su ovi avioni pete generacije veoma skupi i da jedan “F-35” košta 89,2 miliona dolara. Za grupu ovih borbenih aviona Poljaci su platili Sjedinjenim Državama 6,5 milijardi dolara.

BHRT