Njemačka od sutra uvodi nove mjere: Poseban tretman za došljake, važi i za one sa Balkana :: Semberija INFO ::

 

Njemačka od sutra uvodi nove mjere: Poseban tretman za došljake, važi i za one sa Balkana


Фото - Танјуг
Pojedina pravila za ljude koji se vraćaju u Njemačku stupaju na snagu od sutra, a neka pravila važiće tek od 15. oktobra.

Broj oboljelih od korona virusa u Njemačkoj i dalje raste, a za ovaj skok brojki državni zvaničnici okrivljuju ljude koji se vraćaju sa odmora i sa sobom donose i zarazu, a posebno na udaru našli su se oni koji se vraćaju sa Balkana.

Ne bi li se izborili sa novim pikom korona virusa, vlasti su odlučile da od sutra uvedu nove mjere. Za početak će oni koji se vraćaju iz "rizičnih područja" biti pod "budnim okom" i neće smjeti da mrdnu iz kuće. Srbija u Njemačkoj i dalje slovi za rizično područje, a ista je priča i za Hrvatsku i Crnu Goru.

Naime, do sada je važilo pravilo da svako ko se vraća u Njemačku iz korona rizičnih područja treba da ima negativan korona test koji nije stariji od 48 sati. Ukoliko ne posjeduje rezultate, test mu je rašen po ulasku u Njemačku, ali je u izolaciji morao da čeka rezultate. Od sutra, a najkasnije od 15. oktobra, svi koji dolaze iz rizičnih područja moraće da budu u kućnom karantinu najmanje pet dana. Ovaj karantin mogu da izbjegnu samo ukoliko imaju negativan korona test. Takođe, svi koji ulaze u zemlju u obavezi su da se testiraju i to najkasnije 10 dana od dana povratka u zemlju.

Najkasnije do 15. oktobra uvešće se i digitalna registracija svih povratnika u zemlju. Do sada su putnici ručno popunjavali specijalne kartice, a uskoro će morati da daju detaljne podatke koji će biti unjeti u bazu i koje će biti provjeravane prilikom kontrole, na primjer na aerodromu ili ukoliko ih zaustavi policija. Istovremeno, ti podaci će biti poslati nadležnoj zdravstvenoj službi, odnosno domu zdravlja, gde se osoba liječi. Svako ko ne bude pristao da se digitalno registruje, moraće da plati kaznu...

Više na infobijeljina.com