LIDERI EU OSUDILI KOLEKTIVNI NEUSPJEH U ODGOVORU NA PANDEMIJU :: Semberija INFO ::

 

LIDERI EU OSUDILI KOLEKTIVNI NEUSPJEH U ODGOVORU NA PANDEMIJU


Foto: Tanjug
Lideri Evropske unije osudili su kolektivni neuspjeh u borbi protiv pandemije korona virusa na Generalnoj skupštini UN i istakli da je došao trenutak da se sve države ponovo ujedine u međunarodnoj saradnji, piše
Španski premijer Pedro Sančes rekao je da je pandemija, više nego na hiljade sporazuma i govora, učinila da iznenada svi shvate da su dio jednog sveta.

- U kom trenutku tačno smo odlučili da je izraz 'promeniti svijet' izgubio sav smisao i značenje? - upitao je on.
Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel je ukazao na to da je pandemija takođe otkrila slabost zemalja za koje se mislilo da su snažne.

- Pandemija nas je sve uvela u istu bitku, protiv zajedničkog neprijatelja - rekao je Mišel.

Đuzepe Konte, premijer Italije, koja je postala globalni simbol krize, izjavio je da pandemija vladama širom svijeta nudi "priliku za kolektivnu obnovu".

- Ova tragedija nas je promijenila, ali nam je takođe ponudila mogućnost za novi početak, a na nama je da ga iskoristimo - rekao je Konte.

Češki premijer Andrej Babiš je rekao da je vrijeme da Evropa "redefiniše svoju ulogu u svijetu" i da usmjeri pažnju na upravljanje pandemijom od strane SZO.

Drugi evropski lideri pozvali su na proširenje ovlašćenja SZO i njenog finansiranja.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je zemlje da podijele više podataka o pandemiji. On je rekao da nakon devet mjeseci krize izazvane pandemijom "sam pojam međunarodne zajednice izgleda istrošeno".

Holandski premijer Mark Rute složio se sa mnogim govornicima i rekao da bi pandemija trebalo da bude znak za uzbunu za čitav svijet i UN. On je podsjetio da će morati da se pojača međunarodna saradnja, ako se želi pobijediti virus.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis apelovao je na više međunarodne pomoći za rješavanje migrantske krize u njegovoj zemlji.

Papa Franja je rekao da svijet treba da donese odluku dok pokušava da izađe iz krize izazvane COVID-19 i odgovori na ekonomske probleme kojima su pogođeni najranjivije grupe i pojedinci: veća solidarnosti i multilateralizam ili sve veće povlačenje u "individualizam i elitizam".

Drugi lideri su ukazali na brojne konflikte širom svijeta, od Kašmira, preko Bliskog istoka, do Gruzije.

Ovogodišnja Generalna skupština UN održana je u trenutku u kojem broj novozaraženih raste u mnogim zemljama širom sijveta, a naročito u Evropi.

Broj preminulih od COVID-19 na svjetskom nivou približava se cifri od jednog miliona, iako eksperti smatraju da je stvarni broj mnogo veći.
 
(Tanjug)