Pet tačaka iz govora šefice Evropske komisije o stanju Unije :: Semberija INFO ::

 

Pet tačaka iz govora šefice Evropske komisije o stanju Unije


Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je govor o stanju Unije, u kom je opisala viziju budućnosti EU.

Komisija priprema nacrte zakona Evropske unije, sprovodi njena pravila i ima ovlašćenja da kažnjava države članice ako je neophodno.

Ovo je pet ključnih oblasti kojih se dotakla Fon der Lajen u opsežnom govoru.

1.Klimatske promjene
Šefica EU govorila je mnogo o životnoj sredini, najavljujući ambiciozan plan da taj blok zemalja smanji emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Kazala je da će cilj biti smanjenje emisija za najmanje 55 odsto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 1990. Prethodno je taj cilj bio 40 odsto.
„Nema preče potrebe za brzim reagovanjem nego kada se radi o budućnosti naše krhke planete", rekla je Fon der Lajen.
Dodala je da je cilj za 2030. godinu ambiciozan, ali dostižan i blagotvoran.
„Dok je veliki dio aktivnosti širom svijeta stao tokom karantina i zatvaranja, planeta je nastavila da se opasno zagrijava", kazala je ona.
Lideri EU će se sastati sljedećeg mjeseca da bi se složili oko ovog cilja, ali očekuje se otpor pojedinih istočnoevropskih zemalja koje se oslanjaju na ugalj. Međutim, većina članica podržava ovaj plan.
Fon der Lajen je takođe rekla da će 30 odsto sredstava iz paketa vrijednog 750 milijardi evra za pomoć oporavku posle epidemije korona virusa biti uloženo u projekte koji imaju povoljan uticaj na klimu.
„Insistiraću da nas planovi oporavka ne samo izvuku iz krize, već da pokrenu Evropu naprijed, u svijet sutrašnjice".

2. Virus korona
Odgovor EU na pandemiju korona virusa zauzeo je istaknuto mesto u govoru.
„Virus hiljadu puta manji od zrna pijeska pokazao je kako je život osjetljiv. Pandemija i nesigurnost zbog nje nisu prošli i oporavak je još uvijek u ranoj fazi", kazala je Fon der Lajen.
Ali ona je i pohvalila dogovoreni paket pomoći kao „priliku da se promjena sprovede planski, a ne kao posledica katastrofe".
„Pretvorili smo strah i podjele između naših članica u pouzdanje u našu Uniju. Pokazali smo šta je sve moguće kada vjerujemo jedni drugima".
Bivša ministarka odbrane Njemačke najavila je i globalni samit o zdravstvu, koji će biti održan sljedeće godine u Italiji, dodajući da će EU osnovati novu agenciju za biomedicinska istraživanja i razvoj.

3. Bregzit
Pominjanje odlaska Velike Britanije iz EU bilo je kratko, ali je izazvalo najveći aplauz prisutnih članova Evropskog parlamenta.
„Pregovori o trgovini nisu napredovali kao što smo željeli, a to nam ostavlja malo vremena", rekla je Fon der Lajen.
„Ugovor o napuštanju ne može biti jednostrano promijenjen, zanemaren ili nesproveden. Ovo je pitanje zakona i povjerenja", dodala je.
Njene zamjerke odnosile su se na prijedlog zakona koji je usvojila Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji bi značio odbacivanje dijelova sporazuma sa EU o Bregzitu.
Britanska Vlada navodi da je prijedlog zakona „bezbjednosna mreža" u slučaju da se ne postigne trgovinski sporazum. Ali Vlada priznaje da prijedlog krši međunarodno pravo, a EU traži da se on povuče.
„Tri godine se pregovaralo o sporazumu o napuštanju i radili smo na njemu neumorno, red po red, riječ po riječ", kazala je Fon der Lajen.

4. Tehnologija
Predsjednica Komisije zatražila je više ulaganja u tehnologiju kako bi EU mogla da održi korak sa Amerikom i Kinom.
„Želimo da imamo vodeću poziciju i uvedemo Evropu u Digitalno doba, u smislu naših vrijednosti, snage i globalnih ambicija".
Fon der Lajen je rekla da će 20 odsto od paketa pomoći vrijednog 750 milijardi evra biti uloženo u projekte digitalizacije, a još osam milijardi u razvijanje sljedeće generacije superkompjutera.
Pozvala je na „istovremeno zelenu i digitalnu promjenu" u trenutku kada se „svijet mijenja iz korijena".

5. Migracije
Pet godina nakon izbijanja migrantske krize 2015., Fon der Lajen je rekla da je ona izazvala „mnoge duboke podjele" unutar EU i da se „neke od tih rana i dalje zacjeljuju".
„Ako budemo spremni na kompromis možemo naći rješenje. Migracije su evropski izazov i cijela Evropa mora podnijeti teret", rekla je prisutnima.
Nekoliko dana prije njenog govora, požar je uništio migrantski kamp na grčkom ostrvu Lezbos, zbog čega je na hiljade izbjeglica ostalo bez krova nad glavom.
 „Scene iz kampa Morija su bolni podsjetnik da Evropa treba da se ujedini", rekla je Fon der Lajen.
„Sljedeće nedelje Komisija će predložiti Novi ugovor o migracijama - zauzećemo se za humani pristup. Spašavanje života ljudi u moru neće biti stvar izbora".

Izvor: BBC NEWS Na srpskom