NOVA PRAVILA PRI ULASKU U NjEMAČKU: ŠTA TO ZNAČI ZA DRŽAVLjANE BIH? :: Semberija INFO ::

 

NOVA PRAVILA PRI ULASKU U NjEMAČKU: ŠTA TO ZNAČI ZA DRŽAVLjANE BIH?


Od utorka se pravila za testiranje povratnika na ulasku u Njemačku mijenjaju, ali to najprije ne pogađa došljake iz BiH. Za njih do kraja mjeseca važi besplatno testiranje, a od oktobra najmanje pet dana karantina.

U sezoni odmora je Njemačka uvela testiranje na aerodromima, željezničkim stanicama i autoputevima kako bi spriječila uvoz virusa korona u zemlju. Od utorka važe drukčija pravila, ali se za došljake iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona još dvije sedmice ništa ne mijenja.

Šta se mijenja od utorka?

Dok su povratnici iz takozvanih rizičnih zemalja – među kojima su Bosna i Hercegovina, ostatak Zapadnog Balkana, kao i više od 130 drugih zemalja ili regiona u svijetu – obavezni da se testiraju na ulasku u zemlju ili provedu 14 dana u karantinu, povratnici iz zemalja koje se ne smatraju rizičnim do sada su mogli da se testiraju dobrovoljno i besplatno.

Od utorka (15. septembar) povratnici iz zemalja koje nisu rizične više se neće testirati kada to požele, već samo ako zbog simptoma postoji sumnja na koronu.

Zašto se ovo pravilo mijenja?

Posljednjih nedjelja njemačke laboratorije rade gotovo na granicama svojih mogućnosti – sedmično se obavlja oko 1,1 milion testova.

Kritičari su prebacivali Ministarstvu zdravlja da tako široko testiranje košta mnogo rada i novca, te da je bolje testirati ciljano.

Šta je sa povratnicima iz Bosne i Hercegovine?

Za ljude koji iz BiH dolaze u Njemačku – bez obzira koje državljanstvo imaju – i dalje važi obavezno i besplatno testiranje po ulasku u zemlju.

Do sada je to teklo ovako: kada se doputuje recimo avionom, stane se u red pred mobilnom stanicom za testiranje gdje se uzima bris. Putnik se uputi da instalira posebnu korona-aplikaciju gdje će, obično u roku od 48 sati, dobiti negativni ishod testa.
 
(nezavisne.com)