DODIK SA RUKOVODSTVOM RiTE UGLjEVIK :: Semberija INFO ::

 

DODIK SA RUKOVODSTVOM RiTE UGLjEVIK


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, održali su sastanak sa rukovodstvom RiTE Ugljevik.

- RiTE Ugljevik je jedno od naših važnijih preduzeća u oblasti proizvodnje električne energije, a u posjeti smo povodom završetka važnog projekta, a to je odsumporavanje dimnih gasova termoelektrane Ugljevik, što je i ekološki značajno za stanovništo i prirodu. Imali smo izbor ili da idemo u odsumporavanje, što znači ulagati oko 100 miliona dolara ili da za nekoliko godina gasimo preduzeće. Odlučili smo se za ulaganje i da samim tim produžimo vijek termoelektrane. Veoma je važno očuvati proizvodnju, a ove godine da nije bilo dobrog rada RiTE, naš sistem bi u nekim elementima kolabirao”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović istakao je da su uprkos pandemiji uspjeli sačuvati sve resurse, a da je proizvodnja u prvih devet mjeseci 35,7 posto na nivou Elektroprivrede RS, što je, kako je rekao, dosta dobro.

- Imamo i veoma dobre rezultate u procesu odsumporavanja, a poređenja radi, dnevno je prije procesa odsumporavanja bilo 18 tona sumpordioksida u atmosferi, dok je to sada 150 kg. To najbolje govori da je urađen značajan posao i da ćemo imati ekološki najprihvatljiviju termoelektranu u regionu”, rekao je Stojanović. On je pohvalio rad i disciplinu radnika, istakavši da nisu imali masovnih zaražavanja, te da su u proteklih nekoliko mjeseci imali samo tri radnika koji su imali virus korona.

​Semberija info - O.Stjepanović