Borenović: Čemu ovolika nervoza u izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika :: Semberija INFO ::

 

Borenović: Čemu ovolika nervoza u izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika


"Uopšte mi nije jasno čemu ovolika nervoza u izjavama srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, a vezano za njegove inicijative", kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.
 
Borenović kaže da su njegovi i stavovi PDP-a po pitanju OHR-a jasni i oduvijek isti, a to je da su visoki predstavnici nanijeli ogromnu štetu Republici Srpskoj i da je ta institucija nepotrebna, ali i da Dodik najbolje zna zašto su oni još uvijek u BiH:
 
 "On ne može iskreno govoriti protiv OHR-a i visokih predstavnika, kada je među njima imao i bliske lične prijatelje. Sjetimo se samo najcrnjeg perioda po Republiku Srpsku, ere Pedija Ešdauna i njegovog zamjenika Grejm Deja, glavnog egzekutora srpskih funkcionera prvenstveno iz SDS-a i PDP-a, koji je bio Dodikov lični prijatelj i poslovni partner, a karijeru u BiH je završio kao savjetnik tadašnjeg premijera Srpske Milorada Dodika", ističe Borenović.
 
On kaže da je zahvaljujući Dodikovim inicijativama OHR jačao svoju poziciju, a zbog njegovih politika Republika Srpska je nikada slabija, dok institucije BiH jačaju:
 
"Sumnja u Dodikove velike priče je sasvim opravdana. Prethodnih desetak godina najavljivao je desetine referenduma, uglavnom u predizbornom periodu, donosili su se mnogi zaključci Narodne skupštine Republike Srpske koje je prvi on i njegov SNSD kršio, dogovore parlamentarnih stranaka iz Srpske je mijenjao na putu do Sarajeva i niko više ne može imati bilo kakvo povjerenje u njegove inicijative", kaže Borenović.
 
On dodaje da umjesto referenduma o pravosudnim institucijama BiH imamo situaciju da je, uprkos dogovoru stranaka iz Republike Srpske, SNSD izglasao zaključak da se sudije Ustavnog suda koji bi zamijenili strane sudije, umjesto u NSRS biraju u Predsjedništvu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, što je klasičan prenos nadležnosti i jačanje BiH institucija:
 
"S druge strane, pravosuđe Republike Srpske je oslabljeno korupcijom i političkim uticajima, ekonomija je na koljenima, afere se nižu jedna za drugom, narod kupuje kartu u jednom pravcu ka Sloveniji ili Njemačkoj, a OHR simptomatično u njegovim inicijativama nalazi izgovor za ostanak ovdje. E, tu su nas dovele velike priče Milorada Dodika i svaki dan njegove vladavine je nova prilika za urušavanje Republike Srpske", zaključuje Borenović.

Informativna služba PDP-a