Ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći, mjere Republičkog štaba produžene do kraja avgusta :: Semberija INFO ::

 

Ugostiteljski objekti mogu da rade do ponoći, mjere Republičkog štaba produžene do kraja avgusta


BANjALUKA - Republički štab za vanredne situacije donio je danas zaključak kojim je do kraja ovog mjeseca ugostiteljskim objektima omogućeno radno vrijeme od šest časova do pomoći, odnosno za sat duže.

- Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića iz ovog zaključka odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj – saopštio je Štab.

Zaključkom Štaba  o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona, a u  cilju prevencije širenja virusa, do kraja ovog mjeseca i dalje su zabranjena sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica.

Do 31. avgusta dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Subjekti kojima je dozvoljeno obavljanje djelatnosti dužni su istu organizovati uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja Kovida - 19 na radnom mjestu. Ovi

subjekti mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom – saopštio je Štab.

Republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlaštenja, odnosno pružaju usluge građanima, dužni su na ulazu u sve službene prostorije ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama i pravljenja dužih redova u zatvorenom prostoru.

- Treba i da omoguće održavanje rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omoguće rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave, uz kontrolu broja korisnika usluga šalter sala i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštiti zaposlenom i korisniku – stoji u saopštenju.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Glas Srpske