U OKTOBRU IZGRADNjA PRVE VJETROELEKTRANE U SRPSKOJ :: Semberija INFO ::

 

U OKTOBRU IZGRADNjA PRVE VJETROELEKTRANE U SRPSKOJ


Foto: RTRS
Izgradnja prve vjetroelektrane u Republici Srpskoj, trebalo bi da počne u oktobru, na lokalitetu Grebak kod Nevesinja, potvrdio je ministar Petar Đokić, obilazeći lokaliteta budućeg vjetroparka. Ovo će biti najveća započeta investicija u oblasti energetikeu Srpskoj, u ovoj godini, u vrijednosti od 130 miliona maraka.

Vjetropark će graditi investitor iz Njemačke, nakon što je provedena potrebna procedura i izdata koncesija.
Pripremni radovi, uređenje infrastrukture i gradnja, trebalo bi da počnu u oktobru.

Ova je investicija od velikog značaja za Republiku Srpsku zato što će u bilansima ukupno proizvedene električne energije, sa oko 50 megavata instalisane snage, bitno uticati na strukturu proizvvedene energije i povećati obim iz obnvoljivih izvora - rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

U izgradnju bi trebalo da bude uključena domaća građevinska operativa. Opština bi, na ime koncesione naknade, godišnje trebalo da prihoduje oko milion maraka.

Mi planiramo da taj novac uložimo u nove investicije, poljoprivredu i razvoj. Radujemo se početku radova u jesenjim mjesecima, da bi ovaj vjetropark bio na mreži 2022. godine - naveo je Milenko Avdalović, načelnik opštine Nevesinje.
Istraživanja su pokazala izuzetne potencijale vjetroenergije.

Mi uvijek idemo na potencijale vjetra, ovdje su uslovi izvanrerdni. Raduje nas što smo došli u fazu da pričamo o početnim radovima na projektu - istakao je Admir Rahimić, direktor VE Grebak d.o.o.
Do jeseni bi trebalo da bude završen proces eksproprijacije oko pedeset hektara zemljišta. Godišnja proizvodnja iz VE Grebak procjenjuje se na oko 130 gigavatčasova struje.

(RTRS)